Μέρκελ: Τέλος εποχής για το «κοριτσάκι» του Κολ

Παρέδωσε σκυτάλη στο CDU - Τα νεανικά χρόνια και η ανέλιξη στην εξουσία

H καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρέδωσε και επίσημα τη σκυτάλη της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στον Άρμιν Λάσετ.

Το Σάββατο, η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Λίγη ώρα μετά, ο Άρμιν Λάσετ αναδείχθηκε νέος αρχηγός του κόμματος με 521 ψήφους.

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ ο διάδοχος της Μέρκελ

Ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ η Μέρκελ θα παραμείνει μέχρι τότε στην καγκελαρία.

Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας και η μόνη γυναίκα που έχει ανακηρυχθεί από το Forbes δύο φορές ως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο και δέκα φορές ως η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο.

Ποια είναι η Μέρκελ

Το πολιτικό άστρο της άρχισε να ανατέλλει το 2000, στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν και ανέλαβε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας και είναι πολωνικής καταγωγής κατά το ήμισυ (από τον πατέρα της Χορστ Κάσνερ). Το αρχικό επώνυμό της ήταν Καζμίρτζακ, αλλά το είχε αλλάξει προς το.. γερμανικότερο ο παππούς της, Λούντβικ, όταν μετανάστευσε στη Γερμανία από το Πόζναν.

Η οικογένεια της Μέρκελ, μετακόμισε λίγους μήνες μετά τη γέννησή της, στην Ανατολική Γερμανία, συγκεκριμένα στο Τέμπλιν, όπου ο πατέρας της ανέλαβε εκκλησιαστικά καθήκοντα στην τοπική εκκλησία.

Η Μέρκελ έδειξε από μικρή ηλικία τη διάθεσή της να πολιτικοποιηθεί καθώς εντάχθηκε στη νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (Κομουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, την «Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία».

H Άνγκελα Μέρκελ σε εφηβική ηλικία

Πηγή: Bundesregierung.de

Έμαθε άριστα τη ρωσική γλώσσα στο σχολείο και σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1973-1978). Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια, ενώ το 1977, σε ηλικία 23 ετών, παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ. Το ζευγάρι χώρισε το 1982 αλλά η ίδια μέχρι σήμερα φέρει το επώνυμό του, αν παντρεύτηκε ξανά το 1998, τον Γιόακιμ Ζάουερ.

Το πολιτικό της ντεμπούτο έγινε ο 1989, μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, όταν διορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία ηγείτο ο χριστιανοδημοκράτης Λόταρ Ντε Μεζιέρ.

Η επανένωση της Γερμανίας βοήθησε τη Μέρκελ να ανεβεί ταχύτητα την πολιτική ιεραρχία, υπό τη σημαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1990 στην περιοχή Στράλσουντ – Νορντφονπόμερν – Ρίγκεν του κρατιδίου Μακλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, έδρα την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα, ενώ το 1991 διορίστηκε υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος θεωρείται πολιτικός μέντοράς της, και υπουργός Περιβάλλοντος από το 1994 έως το 1998 (πάλι κυβέρνηση Κολ). Η σχέση τους ήταν τόσο στενή που ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ συνήθιζε να την αποκαλεί «το κοριτσάκι μου».

H Άνγκελα Μέρκελ με τον πολιτικό μέντορά της, Χέλμουτ Κολ

Πηγή: spiegel.de

Η Μέρκελ εξελέγη το 1998 Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο είχε ηττηθεί νωρίτερα στις εκλογές. Λίγους μήνες μετά, το 1999, ξέσπασε σκάνδαλο για παράνομες δωρεές στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Η Μέρκελ εξέπληξε τους πάντες, ζητώντας με άρθρο της στην εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung την αποχώρηση από την πολιτική σκηνή του επιτίμου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος την ανέδειξε στην πολιτική.

Όπερ και εγένετο, ενώ παράλληλα παραιτήθηκε από τη προεδρία του CDU και από την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU), στη Βουλή υπό το βάρος του σκανδάλου, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ως αποτέλεσμα, εξελέγη η ίδια στην αρχηγεία του CDU, στις 10 Απριλίου 2000, γενόμενη η πρώτη γυναίκα αρχηγός γερμανικού κόμματος.

Η Μέρκελ με τον τότε αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών, Σόιμπλε

Αν και δεν πήρε το χρίσμα για να ηγηθεί του συνασπισμού CDU/CSU στις εκλογές του 2002 απέναντι στο Καγκελάριο Σρέντερ, έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή μετά την ήττα του Έντμουντ Στόιμπερ,  αρχηγού του CSU, στις ομοσπονδιακές εκλογές του Έντμουντ Στόιμπερ.

Τελικά, χρίστηκε υποψήφια του CDU/CSU για να αντιμετωπίσει τον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2005. Κέρδισε με μικρή πλειοψηφία (CDU/CSU 35,2% – SPD 34,2%) και δημιουργήθηκε ο μεγάλος συνασπισμός με την Μέρκελ στην Καγκελαρία και τους Σοσιαλδημοκράτες να παίρνουν τα 8 από τα 16 υπουργεία της κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε στη συνέχεια και τις εκλογές του 2009 και του 2013 με μεγάλο ποσοστό, σχηματίζοντας κυβέρνηση με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και τους Σοσιαλδημοκράτες, αντίστοιχα.

Στις εκλογές του 2017 η Μέρκελ κέρδισε και πάλι και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία. Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν 171 μέρες από τις εκλογές για να έρθει σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες και να σχηματίσουν έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ( CDU, CSU και SPD).

 

Επιμέλεια: Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top