Σεισμός 1999: Tα 15 δευτερόλεπτα που βύθισαν στο πένθος τη χώρα

Θεωρείται ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών

Συγκλονίζει η μαρτυρία διασωθείσας της Ρικομέξ / βίντεο ANT1

Ήταν μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, στις 14:57, πριν από 24 χρόνια, όταν ακούστηκε ένας υπόκωφος θόρυβος και αμέσως στην πρωτεύουσα έπεσε το ρεύμα. Ο σεισμός χτύπησε με μανία, διήρκησε περίπου 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολυκατοικίες έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα, άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τα μπάζα, περιουσίες χάθηκαν.

9 Ιουλίου 1956: Όταν ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε τη Σαντορίνη

Ο σεισμός, που ήταν της τάξης των 5,9 ρίχτερ, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Σεισμός 1999 ρικομεξ 1

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. 

Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη, κι έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.

σείσμος 1999

Από τους συνολικά 143 νεκρούς, οι 79 ήταν σε έξι κτίρια και συγκεκριμένα 39 στη «Ρικομέξ», 8 στη «Φαράν», 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, 7 στη μοιραία οικοδομή στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, 3 στο εργοστάσιο «Φιλοπλάστ ΕΠΕ» και 6 στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΥΤ».

Οι «ποινές» που επέβαλε η Ελληνική Δικαιοσύνη για επτά τραγωδίες στη χώρα

Η «Ρικομέξ» είχε υποστεί σοβαρές ζημιές πριν το σεισμό από πυρκαγιά αλλά συνέχιζε να υπάρχει, ενώ η πολυκατοικία της Ν. Φιλαδέλφειας είχε ζημιές από το σεισμό του 1981 που καλύφθηκαν με κάποια φτιασιδώματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top