Από ένα γκαράζ, στην κορυφή του κόσμου: Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Google

Ξεκίνησε ως ερευνητικό project δύο διδακτορικών φοιτητών του Stanford

Ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα έχει… κατακτήσει τον κόσμο.

Ο λόγος για την Google, η οποία έχει γενέθλια και γίνεται 21 ετών!

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 1996 όταν δύο διδακτορικοί φοιτητής του Stanford, o Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν σκαρφίστηκαν ένα νέο ερευνητικό project.

Το διαδίκτυο ήταν ακόμη τότε στην παιδική του ηλικία και οι δύο φοιτητές σκέφτηκαν έναν νέο σύστημα για τις μηχανές αναζήτησης του ίντερνετ.

Η πρώτη σελίδα της Google ήταν βασική

Αντί για την «παραδοσιακή» μέθοδο του να εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης τις σελίδες βάσει του πόσες φορές οι λέξεις-κλειδιά εμφανίζονται στο κείμενο, ο δύο φοιτητές σκέφτηκαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις ανάμεσα στις ιστοσελίδες και θα τις εμφάνιζε με βάση την αξιοπιστία τους.

Το σύστημα αυτό ονομάστηκε PageRank, ενώ οι δύο ιδρυτές καταχώρησαν την νέα εταιρεία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, μετά από χρηματοδότηση 100.000 δολαρίων που εξασφάλισαν από επενδυτές. Ονομάστηκε Google από τον μαθηματικό όρο Googol, που περιγράφει το 1 με 100 μηδενικά.

 Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας στεγάζονταν στο γκαράζ μιας φίλης των δύο δημιουργών στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Η Google επαναπροσδιόρισε σε τέτοιο βαθμό τον όρο «μηχανή αναζήτησης», που το να αναζητεί κανείς κάτι στο ίντερνετ, έγινε ρήμα από το όνομα της εταιρείας: γκουγκλάρω!

Παράλληλα, η Google μετατράπηκε στην πορεία των ετών σε τεχνολογικό κολοσσό και κατέκτησε τον κόσμο, με την κεφαλαιοποίησή της Alphabet (μητρική της Google) να φτάνει τα 688 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes (μόνο η Apple την ξεπερνά) με 903 δισ. δολάρια). 

Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν στα πρώτα γραφεία της Google σε γκαράζ

Ωστόσο, μαζί με τη γιγάντωση και τα τεράστια κέρδη, η προσβασιμότητα σε όλους και η οργάνωση των πληροφοριών, έφερε στην επιφάνεια και ανησυχίες για τη μαζική συλλογική προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρία αναγκάστηκε να απολογηθεί για τους λόγους για τους οποίους τα κινητά με λογιστικό Android, που ανήκει στη Google συλλέγουν πληροφορίες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης, ακόμα κι αν εκείνος δεν το επιθυμεί.

Πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Google

1.    Ο Μπριν και ο Πέιτζ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Stanford όταν ο πρώτος γράφτηκε στο πανεπιστήμιο και ζητήθηκε από τον Μπριν να τον ξεναγήσει. Σήμερα ο Μπριν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο Πέιτζ ο πρόεδρός της. 

2.    Οι ιδρυτές της Google έκαναν το 1998 πρόταση στη «Yahoo!», που τότε μεσουρανούσε στις μηχανές αναζήτησης, να εξαγοράσει την εταιρεία αντί 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Η «Yahoo!» αρνήθηκε αλλά σύντομα αντιλήφθηκε το λάθος της και έκανε προσφορά 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2002. Ο Μπριν και ο Πέιτζ ζήτησαν 5 δισ. δολάρια και τελικά η συμφωνία δεν έγινε.

3.    Ο όρος «γκουγκλάρω» αναγνωρίστηκε επίσημα ως ρήμα το 2006 όταν το συμπεριέλαβαν το λεξικό των  Merriam-Webster και τα Oxford English Dictionaries.

4.    Τον Ιούλιο του 2001, έκαναν πρεμιέρα οι «Εικόνες Google» με περίπου 250 εκατομμύρια διαφορετικές εικόνες. Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι διαθέσιμες περίπου 1 τρισεκατομμύριο εικόνες μέσω της αναζήτησης του Google για εικόνες.

5.    H εταιρεία, που ιδρύθηκε από τους δύο φοιτητές, απασχολεί σήμερα πάνω από 70.000 υπαλλήλους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top