Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Καρυωτάκης

H ζωή και το έργο του σημαντικού ποιητή και πεζογράφου

Κώστας Καρυωτάκης

Στις 21 Ιουλίου του 1928, έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και πεζογράφους, ο Κώστας Καρυωτάκης.
Γεννημένος στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896, άλλαζε συχνά τόπους διαμονής λόγω του επαγγέλματος του μπαμπά του που ήταν  νομομηχανικός.


Η αγάπη του για την ποίηση ξεκίνησε από τα εφηβικά του κι’ όλας χρόνια. Άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του σε παιδικά περιοδικά, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού «Διάπλαση των Παίδων». Σε ηλικία 17 ετών ερωτεύεται την χανιώτισσα Άννα Σκορδύλη, μια σχέση μια σχέση που θα τον σημαδέψει.

Το 1917 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με λίαν καλώς. Προσπάθησε να ακολουθήσει το επάγγελμα του δικηγόρου όμως μετά κατάλαβε πως δεν ήταν πλασμένος γι’ αυτό.  

Την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο Πόνος των Ανθρώπων και των Πραγμάτων», τη δημοσίευσε  το Φεβρουάριο του 1919, όμως δε έλαβε ιδιαίτερα καλές κριτικές. 

Την ίδια χρονιά εξέδωσε το περιοδικό  «Η Γάμπα», η κυκλοφορία του οποίου όμως απαγορεύτηκε έπειτα από έξι τεύχη κυκλοφορίας. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο «Νηπενθή», εκδόθηκε το 1921.

Την ίδια περίοδο έγινε ζευγάρι  με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττική. Στο μυαλό του υπήρχε πάντα η Άννα Σκορδύλη. 

Η Πολυδούρη του προτείνει να παντρευτούν, παρότι γνώριζε ότι έπασχε από σύφιλη. Το 1924 ταξίδεψε στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Ελεγεία και Σάτιρες».


Το Φεβρουαρίου του 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Η αλληλογραφία του με συγγενείς του την περίοδο αυτή αναδεικνύει την απόγνωση του Καρυωτάκη για την επαρχιακή ζωή και τη μικρότητα της τοπικής κοινωνίας. Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι και αποπειράθηκε επί δέκα ώρες να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας μάταια να πνιγεί. Την επόμενη μέρα 21 Ιουλίου αγόρασε ένα περίστροφο κι επισκέφτηκε ένα καφενείο της Πρέβεζας. Αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος του καπνίζοντας, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο. Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του.

Πηγή: πληροφορίες από sansimera.gr
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top