Νέα δεδομένα δημιουργεί στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα η συμμαχία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Πακιστάν, η οποία περιγράφεται ως ένα υπό διαμόρφωση «Ισλαμικό ΝΑΤΟ».
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν ο συγκεκριμένος σχηματισμός στοχεύει κάποια χώρα, αλλά και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως εξήγησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star ο διευθυντής σύνταξης του Star, Ηλίας Παπανικολάου, οι τρεις χώρες εισέρχονται στη συμμαχία διαθέτοντας διαφορετικά πλεονεκτήματα.
«Η Σαουδική Αραβία βάζει τα λεφτά, η Τουρκία τη στρατιωτική ισχύ και το Πακιστάν την πυρηνική απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική δυναμική του σχηματισμού θεωρείται το εάν θα αποφασίσουν να προσχωρήσουν σε αυτόν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Το ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν
Το Πακιστάν αποτελεί τη μοναδική μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η χώρα διαθέτει περισσότερες από 170 πυρηνικές κεφαλές.
Δυνητικά, ωστόσο, ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τις 400, με βάση τα στοιχεία για το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της χώρας που είχε στη διάθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Το οπλοστάσιο του Πακιστάν κάθε άλλο παρά αμελητέο θεωρείται, καθώς προσδίδει μία ισχυρή πυρηνική διάσταση στη διαμορφούμενη συμμαχία. Στην πράξη, η Τουρκία αποκτά στενότερους δεσμούς με μία πυρηνική δύναμη, εξέλιξη που προκαλεί ερωτήματα για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει και για την ελληνική πλευρά.
Ο γεωπολιτικός «καθρέφτης» Ελλάδας και Τουρκίας
Σύμφωνα με την ανάλυση του Ηλία Παπανικολάου, εάν δημιουργηθεί ένας γεωπολιτικός «καθρέφτης», διαπιστώνονται αντίστοιχες αλλά αντίθετες συμμαχίες για την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με την Ινδία, ενώ η Τουρκία συνεργάζεται με το Πακιστάν. Αντίστοιχα, η Αθήνα έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα που η Άγκυρα προσεγγίζει τη Σαουδική Αραβία.
Η εικόνα αυτή θα μπορούσε αρχικά να δημιουργεί την εντύπωση δύο αντίπαλων αξόνων. Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι πιο σύνθετες, εξαιτίας της επιρροής που εξακολουθούν να ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εμπλεκόμενες χώρες.
Η Σαουδική Αραβία παραμένει σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη από τις επιθυμίες και τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Πακιστάν διατηρεί σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Επομένως, σύμφωνα με τη ρεαλιστική γεωπολιτική προσέγγιση που παρουσίασε ο διευθυντής σύνταξης του Star, η νέα συμμαχία δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση.
Αντιθέτως, μέσω της προσέγγισής της με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, δύο χώρες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον, η Άγκυρα ενδέχεται να πλησιάζει ακόμη περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες.