Επίτροπος Αλιείας στο Star για την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Όσα είπε στην Κατερίνα Τσαμούρη μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η προστασία των θαλασσών, η παράνομη αλιεία και οι επιπτώσεις της στο θαλάσσιο περιβάλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Κώστας Καδής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός του είπε ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να φτιάξει θαλάσσιες περιοχές προστασίας, τα γνωστά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, όπου θα απαγορεύεται η αλιεία από μηχανότρατες που χρησιμοποιούν τα καταστρεπτικά εργαλεία βυθού. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας σχεδιασμός για τον έλεγχο των παρανομούντων.
Μόλις η συνάντηση, η διπλωματική συντάκτρια του Star, Κατερίνα Τσαμούρη συνάντησε τον Επίτροπο και τον ρώτησε πώς γίνεται να λέει η ΕΕ ότι θέλει να προστατέψει τις θάλασσες και να επιτρέπει τη χρήση τέτοιων εργαλείων;
Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Καδή στην Κατερίνα Τσαμούρη:
Κ.Τ: Η κοινωνία των πολιτών , οι οργανώσεις για την προστασία των θαλασσών και βουλευτες σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν σοκαριστεί από το ντοκιμαντέρ του σερ Ντ. Ατένμπορο για την μεγάλη καταστροφή που κάνουν στο βυθό της θάλασσας τα εργαλεία βυθού που χρησιμοποιούν οι μηχανότρατες. Πως γινεται να επιτρέπεται η χρήση τέτοιων εργαλείων;
Κ.Κ.: Το κάθε μέρος του αλιευτικού στόλου της ΕΕ έχει τη δική του συνεισφορά στην ασφάλεια και στην επάρκεια των αλιευμάτων. Ωστόσο, η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει ότι ευαίσθητα οικοσυστήματα ΔΕΝ θα υποβαθμίζονται.
Άρα είναι απαραίτητο να οριοθετηθούν περιοχές στις οποίες η διαχείριση θα γίνεται με βάση το προστατευτέο αντικείμενο, εν προκειμένω τον βυθό, κι εκεί που υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές θα πρέπει να απαγορεύεται η άσκηση τέτοιας δραστηριότητας. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται περίπτωση προς περίπτωση, στη βάση επιστημονικής γνώσης και στη βάση διαχειριστικών σχεδίων που θα λαμβάνουν υπ'όψιν τί υπάρχει στο βυθό της θάλασσας.
Κ.Τ: Οι επιστήμονες μιλούν για τραγικες επιπτώσεις. Καταστρέφεται το θαλάσσιο οικοσύστημα από τα σύρματα και τα δίχτυα που σέρνονται στον βυθό, η συνεχής αναταραχή του βυθού μειώνει την ποικιλία των ειδών και απελευθερώνει ρύπους. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να πάρει πιο αυστηρά μέτρα για αυτό;
Κ.Κ.: Η ΕΕ έχει ξεκάθαρη άποψη. Η ΕΕ θεωρεί ότι στις προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει η αλιεία να διεξάγεται με βάση το τί υπάρχει στον βυθό κι εφόσον υπάρχουν στοιχεία που θα πρέπει να προστατευθούν στο βυθό, θα πρέπει να απαγορεύεται στις περιπτώσεις αυτές η χρήση τέτοιων αλιευτικών μεθόδων. Δεν μπορούμε να πούμε, όμως, ότι θα πρέπει να απαγορευτεί πλήρως και παντού αυτή η δραστηριότητα. Διότι πέρα από την οικονομική δραστηριότητα... είναι κι η ικανοποίηση των αναγκών των Ευρωπαίων αναγκών. Εισάγουμε 70% των αναγκών μας σε αλιεύματα. Αν δεν παράξουμε εμείς με αειφορικό τρόπο τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, θα παραχθούν κάπου αλλού κι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα παραχθούν με τον ίδιο αειφορικό τρόπο που παράγονται στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος ως προς τις φιλόδοξες πολιτικές που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κ.Τ: Σύμφωνα με ειδικούς από τις οργανώσεις για την προστασία των θαλασσών οι περιοχές θαλάσσιας προστασίας είναι λίγες, το χρονικό διάστημα που απαγορεύτε η χρήση αυτών των εργαλείων βυθού είναι μικρό και στο τέλος δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να επιβλέψουν την τήρηση αυτων των κανόνων με αποτέλεσμα να παραβιάζονται συνεχώς. Έχετε καταγράψει παραβιάσεις προστατευόμενων ζωνών στην Ελλάδα από την χρήση τέτοιων εργαλείων βυθου και τι συστάσεις έχετε κάνει; Προβλέπονται κάποιες κυρώσεις;
Κ.Κ.: Σύμφωνα με τον νόμο, τα κράτη-μέλη θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2026 να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για το πώς θα φτάσουν σ' αυτό το 30% των προστατευόμενων περιοχών. Άρα, αναμένουμε από τα κράτη-μέλη τους σχεδιασμούς τους και περιμένουμε να μας πουν πώς θα διασφαλίσουν ακριβώς την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Ήδη υπάρχει σ' εφαμοργή το σχέδιο NATURA 2000, εκεί ήδη τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαμορφώσουν διαχειριστικά σχέδια, στη βάση των οποίων θα πρέπει να προσδιορίζονται οι οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα σ' αυτές τις περιοχές.
Κ.Τ: Παραβιάσεις έχετε εντοπίσει;
Κ.Κ.: Δεν έχουν φτάσει σε μένα παραβιάσεις από την Ελλάδα/σε περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης.
Κ.Τ: Κυρώσεις προβλέπονται σε περίπτωση παραβιάσεων;
Κ.Κ.: Βεβαίως προβλέπονται κυρώσεις. Όπως σε κάθε περίπτωση που υπάρχει Ευρωπαική οδηγία.
Κ.Τ: Τί είδους κυρώσεις;
Κ.Κ.: Κυρίως οικονομικές, πρόστιμα.
Κ.Τ: Υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας. Αυτό τι επιπτώσεις είχε;
Κ.Κ.: Ναι, υπήρχε καθυστέρηση. Μ΄ αποτέλεσμα, η μη εφαρμογή της οδηγίας να οδηγήσει την Ελλάδα σε διαδικασία παράβασης. Έφτασε στο δικαστήριο, υπήρξε καταδίκη. Εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι έστω και τώρα η Ελλάδα έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Κ.Τ: Επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον είχε αυτή η καθυστέρηση;
Κ.Κ.: Εεεεε.... δεν θα έλεγαν ότι είχε επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Υπό την έννοια ότι η οδηγία αυτή αφορά απλά την χωροθέτηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων κι όχι μέτρα προστασίας αυτά καθ' αυτά.
Κ.Τ: Η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρεώσεις για την χάραξη νέων ζωνών θαλάσσιας προστασίας ; Είναι αρκετές;
Κ.Κ.: Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που θεωρώ ότι μπορούν να θεωρηθούν και πρότυπο σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη ο ΠΘ έχει ανακοινώσει κάποιες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στις οποίες θα υπάρχει αυστηρή προστασία και ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ μέθοδοι που μπορεί να είναι ζημιογόνες, όπως είναι οι τράτες του βυθού.
Κ.Τ: Μιλάτε για τα θαλάσσια πάρκα;
Κ.Κ.: Ναι. Αυτό θεωρείται απ' όλους στην προστασία περιβάλλοντος ως παράδειγμα προς μίμηση. Χαιρετίζω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κ.Τ: Πότε θα ανακοινωθούν οι συντεταγμένες για τα πάρκα;
Κ.Κ.: Εκτιμώ ότι ο ΠΘ θα κάνει ανακοινώσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τους Ωκεανούς στην Νίκαια. Είναι καλό βήμα.
Κ.Τ: Είναι αρκετό;
Κ.Κ.: Το αν είναι αρκετό... θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι το 2030, το 30% προστατευτέας έκτασης κι όλες οι κινήσεις μας να οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.