Βάσια Αναστασίου: «Παγκόσμιο ρεκόρ ότι η Αν. Αττική δεν έχει νοσοκομείο»
Τι δηλώνει η αν. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Star
«Όραμα μου είναι η γενιά μου να κινείται βάσει προσόντων και όχι βάσει προνομίου. Αξιοκρατία για όλους και όλες και ο καθένας να κρίνεται από τα κοινωνικά του “γαλόνια”» δηλώνει στη συνέντευξή της στο star.gr η Βάσια Αναστασίου, Αναπληρώτρια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού.
Η Β. Αναστασίου, δικηγόρος στο επάγγελμα και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών MSc και PhD, στη συνέντευξή της χαρακτηρίζει «παγκόσμιο ρεκόρ» το γεγονός ότι η Ανατολική Αττική όπου ζουν και εργάζονται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχει νοσοκομείο.
Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Αναστασίου στο star.gr:
-Κυρία Αναστασίου είστε μια νέα πολιτικός. Μπορεί όμως η πολιτική σήμερα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων;
Είμαι νέα και ασχολούμαι με την πολιτική όμως εργάζομαι για να ζήσω όπως τα περισσότερα παιδιά της γενιάς μου. Η πολιτική χρειάζεται προσιτά και αληθινά άτομα της διπλανής πόρτας για να μπορέσει να εμπνεύσει τους νέους. Είμαι μια κοπέλα της γενιάς μου βγαλμένη από τα σπλάχνα της κοινωνίας που θέλω να εκπροσωπήσω. Κολάω ένσημα, ξυπνάω το πρωί να πάω στο γραφείο που εργάζομαι, πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς και πολύ βασικό δεν με πάνε οδηγοί στην δουλειά μου…
Η ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας βρίσκεται στο να ασχολούνται οι νέοι με τα κοινά και να αναπτύσσουν πολιτική συνείδηση. Όραμα μου είναι η γενιά μου να κινείται βάσει προσόντων και όχι βάσει προνομίου. Αξιοκρατία για όλους και όλες και ο καθένας να κρίνεται από τα κοινωνικά του «γαλόνια». Στην πολιτική είναι απαραίτητοι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση. Δυστυχώς, στο πολιτικό μας σύστημα βλέπουμε κατά κόρον γόνους μεγάλων «τζακιών» να διαιωνίζουν την παράδοση και το στερεότυπο του πολιτικού που δεν έχει δουλέψει για να ζήσει και δεν έχει πραγματική επαφή με τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων και φυσικά της νέας γενιάς.
Πιστεύω ότι η πολιτική μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά ελκυστική για τη νέα γενιά, γιατί αφορά άμεσα το μέλλον τους. Η τεχνολογία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αβεβαιότητα είναι θέματα που τους αγγίζουν βαθιά. Αν η πολιτική καταφέρει να ακούσει τις ανησυχίες τους, να δώσει φωνή στα όνειρά τους και να δημιουργήσει ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής, τότε σίγουρα το ενδιαφέρον τους θα αυξηθεί.
-Ήρθατε αντιμέτωπη με προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότυπα κατά την έναρξη της ενασχόλησής σας με την πολιτική;
Σίγουρα, όταν ξεκινάς στην πολιτική, ειδικά ως νέα γυναίκα, είναι φυσικό να συναντάς προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότυπα. Όμως, αυτά δεν πρέπει να μας σταματούν, αλλά να μας πεισμώνουν να συνεχίζουμε. Η πολιτική χρειάζεται φρέσκιες ιδέες και ανθρώπους που δεν φοβούνται να σπάσουν τα στερεότυπα.
Το βασικό στερεότυπο που συναντώ είναι οτι μια γυναίκα που εργάζεται και παράλληλα ασχολείται ενεργά με την πολιτική δεν θα βρει χρόνο να κάνει οικογένεια. Λες και δεν γίνονται όλα παράλληλα αν το θες και είσαι ικανός… το ερώτημα αυτό που μου τίθεται κατά κόρον δυστυχώς αναδεικνύει την βαθιά ριζωμένη πατριαρχία που διακατέχει κομμάτι της κοινωνίας μας. Ή ακόμα και έναν ευσεβή πόθο, αν θέλετε, ορισμένων που δεν αντέχουν μια γυναίκα που τα κάνει όλα. Εφόσον το θέλει φυσικά να τα κάνει.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, κυρίως με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ από το 1982, δυστυχώς, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική παραμένει υποβαθμισμένη. Ενδεικτικά, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εκπροσωπείται ούτε κατά το 1/3 από γυναίκες αναδεικνύοντας την ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα για την ενίσχυση του ρόλου/παρουσίας των γυναικών . Αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσοστό των γυναικών Δημάρχων, ανέρχεται σε μόλις 6,6% χωρίς μία γυναίκα Περιφερειάρχη. Είμαι εδώ για να αποδείξω ότι οι γυναίκες και θέλουν και μπορούν να εισηγηθούν ένα καλύτερο αύριο.
-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική όπου πολιτεύεστε;
Ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Η Ανατολική Αττική, όπου ζουν και εργάζονται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχει νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα… μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, πολίτες σε κρίσιμη κατάσταση να πρέπει να διασχίζουν την μισή Αττική (40-50 χλμ) για να φτάσουν στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Επιπλέον οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ήταν απλά μια υπενθύμιση οτι η Ανατολική Αττική αντιμετωπίζεται ως περιοχή δεύτερης κατηγορίας, ως η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου. Αδιαφορία σε μία περιοχή που αποτελεί τον βασικό πνεύμονα οξυγόνου ολόκληρης της Αττικής. Η πολιτική βούληση απρόθυμη, με θεσμούς που αδιαφορούν συστηματικά απέναντι στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την ευημερία των πολιτών. Αδιαφορία, ασυνέπεια και ανεπάρκεια. 2021 Δήμος Διονύσου και Βαρυμπόμπη, 2022 Παλλήνη και Ντράφι, 2023 Κουβαράς, Δήμος Σαρωνικού, Πάρνηθα. 2024 η καταστροφική πυρκαγιά στο χωριό μου τον Βαρνάβα.
Να τονίσω ότι τεράστια ζητήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο, τα δασικά και χωροταξικά, την έλλειψη αποχέτευσης αλλά και την συγκοινωνία με πολύ αραιά ή ανύπαρκτα δρομολόγια διασύνδεσης περιοχών της Ανατολικής Αττικής με το κέντρο της πόλης και άλλες περιοχές.
Στην Ανατολική Αττική έχει σημειωθεί επίσης ανησυχητική αύξηση σε κλοπές, διαρρήξεις και μικροεγκληματικότητα, που επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, που δυσκολεύει την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την αστυνόμευση και να εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουμε την τοπική κοινωνία και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να κλειδώνονται οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους με το που δύσει ο ήλιος από φόβο και η πολιτεία να είναι παντελώς απούσα.
Τακτικά κάνω θεσμικές επισκέψεις ανά Δήμο και συζητήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή επιδιώκοντας να αναδεικνύουμε σε κεντρικό επίπεδο τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας.
-Η Ανατολική Αττική έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από καταστροφικές πυρκαγιές. Μπορεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;
Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, μαζί με την Υγεία και την Παιδεία αποτελούν μείζονα θέματα, στα οποία απαιτείται ένα εθνικό ενιαίο σχέδιο δράσης από όλα τα κόμματα. Αυτό το έχει τονίσει από την αρχή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ενόσω ήταν Ευρωβουλευτής αγωνίστηκε για την ίδρυση του Ευρωπαικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU, σύμφωνα με τον οποίον προβλέπεται η δυνατότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να μπορεί να αγοράζει η ίδια η Επιτροπή υλικό για το rescEU, ώστε να βοηθάει άμεσα τα Κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με μία καταστροφή. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν αντιπλημμηρικά έργα στις περιοχές που εμφανίζονται «κόκκινες» στους χάρτες επικινδυνότητας. Αντίστοιχα και για τις φωτιές είναι επείγον να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών. Αλλά και να καταρτιστούν διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000 στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών μας. Με διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς. Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής στη χρηματοδότηση. Οι φωτιές, όπως συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως, σβήνουν τον χειμώνα. Να εντάξουμε τις εθελοντικές ομάδες στον κορμό της πολιτικής προστασίας και να καλυφθούν τα κενά στο πυροσβεστικό σώμα.
Η Ανατολική Αττική έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτές του 2018 που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και επηρέασαν σοβαρά τις τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ξηροί άνεμοι επιβαρύνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Παρόλα αυτά, η μείωση των πυρκαγιών είναι δυνατή μέσω της ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης, όπως η αυστηρή περιπολία σε δασικές περιοχές, η βελτίωση των υποδομών για γρήγορη επέμβαση, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η συνεργασία κράτους, αυτοδιοίκησης και κοινωνίας είναι κρίσιμη. Με την κατάλληλη οργάνωση και σύγχρονα μέσα, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τα περιστατικά και τις καταστροφές στο μέλλον.
-Ασχολείστε ιδιαίτερα και με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Παρά τις προσπάθειες χιλιάδες αδέσποτα εξακολουθούν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Τι πιστεύετε ότι φταίει;
Πιστεύω βαθιά ότι ο τρόπος που μια κοινωνία συμπεριφέρεται στα ζώα είναι βασικό δείγμα πολιτισμού. Η ενασχόληση με την προστασία των ζώων είναι ζωντανό κομμάτι μου. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ενεργά την προστασία των αδέσποτων ζώων και την προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν την ευημερία επίσης. Μέσω επίσης υποστήριξης νομοθετικών πρωτοβουλιών και επίσης ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των δήμων, το κόμμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
Αγωνίζομαι για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας και φροντίδας μέσα από την υποστήριξη καταφυγίων και οργανώσεων που ασχολούνται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Επίσης είναι απαραίτητα τα επιστημονικά οργανωμένα και ασφαλή για τα ζώα προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από την προώθηση καμπανιών για την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων και την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των ζώων.
-Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τη χώρα;
Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας και η στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να θωρακίσουμε το μέλλον μας.
Επιπλέον, όπως είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου «μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί». Νοσοκομεία φαντάσματα χωρίς προσωπικό, Κέντρα Υγείας που λείπουν οι μισές ειδικότητες, χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα, λίστες ντροπής. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στο ΕΣΥ επι πρωθυπουργίας του επιτελικού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Υπουργός Υγείας, έχει ξεκάθαρο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και δεν το κρύβει. Συμπεριφέρεται στους γιατρούς σαν να είναι δούλοι και υποβαθμίζει διαρκώς το έργο που προσφέρουν. Οι μισθοί των ιατρών είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη ενώ ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται βγαίνουν άγονοι, και πως να μην βγουν; Όταν προκηρύσσεται θέση για έναν παθολόγο με ανάγκη για τέσσερεις, ποιος θα πάει να εφημερεύει σχεδόν κάθε μέρα; Επιπλέον παρατηρούνται τραγικές ελλείψεις σε υποστηρικτικές ειδικότητες, απαραίτητες για την ασφάλεια του ασθενούς.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αύξηση των μισθών στο ΕΣΥ, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενίσχυση της πρωτοβάθμια υγείας, αύξηση των πόρων που κατευθύνονται στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε 70 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έκανε πλατφόρμες τεχνολογίας – γεγονός που ερευνάται από την ευρωπαία Εισαγγελέα – αντί να επενδυθούν στην στελέχωση του πιο βασικού αγαθού που είναι η υγεία όλων των πολιτών. Κατά τα λοιπά το σχέδιο καλά κρατεί. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, συνεπώς τα μονοπώλια που ελέγχουν την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα ενισχύονται και συντηρούνται, ενώ παράλληλα οι μη προνομιούχοι, τα λαικά στρώματα, η εργατική τάξη δεν έχουν ούτε το αυτονόητο. Μια πολιτεία που να εκτιμάει και να προασπίζεται το δικαίωμα τους στην ζωή.