Οι Γάλλοι επιβράβευσαν τη Φιλελληνική στάση Μακρόν

Κορυφαίοι διεθνολόγοι σχολίασαν στο Star και στην Κατερίνα Τσαμούρη

Η Φιλελληνική και σε μεγάλο βαθμό αντι - Ερντογανική στάση που πιστά κράτησε ο Εμμανουέλ Μακρόν καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης του 5ετίας, επιβραβεύτηκε από τον Γαλλικό λαό! 

Οι ψηφοφόροι του επικρότησαν το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν διπλωματικά και αμυντικά -μετά τα Ραφάλ και τις Μπελαρά- εμπράκτως στο πλευρό της Ελλάδας. Και τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα στηρίξει τον Ελληνο-Κυπριακό αμυντικό χώρο. Αν θα βάλει πχ "επιτηρητή" στην Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ. 

Κορυφαίοι διεθνολόγοι μίλησαν στο Star και την Κατερίνα Τσαμούρη.  

Ο Iωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Με αυτή του την πολιτική, θα μπορούσε να συμπήξει έναν υπο – νατοϊκό θύλακο, ο οποίος θα αποτελείται από: Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ με τον συντονισμό της Γαλλίας και ο οποίος θα παράγει πραγματική ασφάλεια για τη νοτιο – ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, δήλωσε τα εξής: «Θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο της υποστήριξης της Ελλάδος και της Κύπρου. Αν έχουμε επιστροφή σε συνθήκες κρίσης όπως το 2020, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής στην ανατολική Μεσόγειο».

Η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει αν ο Μακρόν θα ανασχέσει τη γεωπολιτική άνοδο του Ερντογάν, «κλέβοντάς» του τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Αν, δηλαδή, γίνει εκείνος ο... «επίσημος ενδιάμεσος»... τώρα που η χώρα του έχει και την Προεδρία του συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι τον Ιούνιο. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star