Πλεύρης: «Τα μέτρα θα ανασταλλούν, αλλά δε θα καταργηθούν»

Ανοιχτή η επανεξέτασή τους από Σεπτέμβριο - Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Για χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας μετά το Πάσχα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, δεν μπορούμε να επιστρέψουν στην προ-covid ζωή μας, καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ, ωστόσο «από τον Μάιο θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους είναι σχεδόν ολική, με μόνη εξαίρεση τη χρήση της μάσκας. 

Κορωνοϊός: 8.753 νέα κρούσματα - 51 νεκροί και 357 διασωληνωμένοι

Πότε έρχεται το τέλος των πιστοποιητικών

Αναφερόμενος στις ελευθερίες που θα έχουν οι πολίτες το καλοκαίρι, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτή την πιθανότητα πρόσβασης σε διάφορους χώρους χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως είχαμε συνηθίσει έως σήμερα. 

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε. 

Σχετικά με τη μάσκα, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ήπιο περιορισμό, ο οποίος δε θα καταργηθεί άμεσα. «Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για αναστολή των μέτρων και όχι πλήρη κατάργηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασής τους από τον Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για αναστολή» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «ο ΕΜΑ υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη».

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στον φετινό εορτασμό του Πάσχα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις», είπε προσθέτοντας όμως ότι «δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο».

Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση εμβολίου

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά». Όπως εξήγησε, εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πώς θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από εδώ και πέρα. 

Κορωνοϊός: «Κλείδωσε» η τέταρτη δόση εμβολίου - Ποιους θα αφορά

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο. 

Παράλληλα, τόνισε ότι τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους αναμένονται να καταργηθούν τις επόμενες μέρες. 

«Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και σημείωσε ότι είναι «στο τραπέζι» η πρόταση για διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.