Μητσοτάκης Αίγυπτος: Στόχος μας η αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε στο Κάιρο τον Πρόεδρο Αλ Σίσι

«Μαθήματα» συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παραδίδει η Αθήνα στην Άγκυρα, προβάλλοντας τη στρατηγική της σχέση με το Κάιρο.

«Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται κοινό στόχο: να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι

Δένδιας από Λουξεμβούργο: Θα επαναλάβουμε τη σαφή άποψη για την Τουρκία

Η αιγυπτιακή ηγεσία του επεφύλασσε μεγαλοπρεπή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είχε στρωθεί κόκκινο χαλί για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι.

Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο με κόκκινο χαλί - Eurokinissi

Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται κοινές απόψεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Απόδειξη είναι η τμηματική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που υπογράψαμε πέρσι, η οποίας αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας για γειτονικές χώρες. Σ' αυτό «πατά» η Αθήνα και στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα. 

Μητσοτάκης από Αίγυπτο: «Κοινός μας στόχος να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στη γειτονιά μας»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε από το Κάιρο ότι κοινός μας στόχος με την Αίγυπτο είναι «η αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας». Υπογράμμισε δε, ότι «για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων».

O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Κάιρο - Eurokinissi

«Τόνισα στον εξοχότατο πρωθυπουργό τη σταθερή θέση της Αιγύπτου, την ανάγκη της μη παρέμβασης στις ιστορικές υποθέσεις και τον σεβασμό κυριαρχίας και υδάτων των κρατών» σημείωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Από τις σημερινές επαφές κερδίζουμε και κάτι ακόμα, καθώς μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. Μπορεί η Ελλάδα να μην παίρνει μέρος, δείχνει όμως ότι θα είναι παρούσα δια  των συμμάχων της. Η Αίγυπτος, που θα συμμετάσχει, στηρίζει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την περιοχή, και των τουρκικών.

Δείτε ολόκληρο το Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star