Νομοσχέδιο Υπ. Μεταφορών: Και για δίκυκλο μέχρι 125 κ.ε. το δίπλωμα για ΙΧ!

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που αναφέρει το νομοσχέδιο

Η εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη στη συνεδρίαση  του  Υπουργικού Συμβουλίου στις 28/1/2021 στην οποία παρουσιάσθηκε και το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης 

Και για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. θα ισχύει το δίπλωμα οδήγησης για ΙΧ αυτοκίνητο με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που έχει εισαχθεί  στη Βουλή και συζητείται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή και το οποίο είχε παρουσιασθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28/1/2021  υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί  με μία σειρά άλλων νομοσχεδίων.        

Νομοσχέδια με μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς στο Υπουργικό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα ΣΒΑΚ και τη μικροκινητικότητα, που ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, φέρνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα σε έναν κάτοχο άδειας οδήγησης ΙΧ να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστές εξετάσεις και παράβολα. 

Οι προϋποθέσεις είναι:

- Να έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια.

- Να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 21 ετών.

- Να έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής.

H  ισχύς του διπλώματος αυτοκινήτου για την οδήγηση δικύκλου αφορά μόνο την οδήγηση εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία είναι «συμμόρφωση» της χώρας μας σε ευρωπαϊκή οδηγία, μιας και ήδη αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στους οδηγούς αυτοκινήτου να οδηγούν δίκυκλο 125 κ.εκ. χωρίς επιπλέον εκπαίδευση ή εξετάσεις.

Με το νομοσχέδιο, ορίζεται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να οδηγούν με το ίδιο δίπλωμα και μοτοποδήλατο (κατηγορία ΑΜ) εφόσον είναι άνω των 27 ετών και κάτοχοι άδειας οδήγησης κατηγορίας Β για διάστημα άνω των έξι ετών. Επιπλέον ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h, ενώ εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18 ετών (επιτρέπεται από τα 16) θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του.