Στην Αθήνα ο Έντι Ράμα

Θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια

Στην Αθήνα βρίσκεται ο  Έντι Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός με το που έφυγε από την Τουρκία, μπήκε στο αεροπλάνο για Ελλάδα. Σε λίγο θα γευματίσει με τον πρωθυπουργό, παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ωστόσο προηγήθηκε συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο "τραπέζι" έπεσαν: οι λεπτομέρειες για το Συν-υποσχετικό  της προσφυγής Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που έχει στόχο την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, διμερή ζητήματα, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η επίσκεψη Ράμα είναι ιδιωτική και καμία από τις δυο πλευρές δεν είναι έτοιμη για ανακοινώσεις. 

Πάντως, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Έντι Ράμα ήρθε στη χώρα μας αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ίσως να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από την γείτονα, να λειτουργεί δηλαδή ως αγγελιοφόρος του Ερντογάν. Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζουν ότι "δεν χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση από κανέναν". 

Η Τουρκική υποκρισία είναι αφόρητη.  Απ΄ τη μια μιλάνε για διάλογο και απ΄ την άλλη κάνουν τις προκλήσεις δυο - δυο. 

Στην ουσία, δεν έχουμε δει καμία κίνηση καλής θέλησης ακόμα. Μόνο λόγια ακούμε. Για παράδειγμα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, από την μια δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα κι από την άλλη η χώρα του εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο. Πώς;  Πρώτα απ' όλα, εκδίδοντας παράνομες navtex για ασκήσεις με τις οποίες περικυκλώνει το Καστελόριζο. 

Επίσης, προκαλώντας καθημερινά και στον αέρα, με συνεχείς παραβιάσεις. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που καταψήφισε την ετήσια απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Άρα, για ποια αποκλιμάκωση και ποιον διάλογο μιλάνε; 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ