Lockdown: Σε «ζώνες» μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο

«Θα σταματήσει το click away αν αυξηθεί ο δείκτης μεταδοτικότητας»

Για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας, όπου έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν κι εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον Σκάι.

Κοστούμι με click away αγόρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Όπως είπε, η στρατηγική της κυβέρνησης ανασχεδιάζεται κάθε εβδομάδα, με βάση την πορεία της επιδημίας.

Μάλιστα, είπε πως εξεταζόταν το άνοιγμα σε δύο Περιφέρειες, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά δεν έγινε γιατί δεν ήταν σε όλους τους νομούς χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Γεωργιάδης: Το click away πάει καλά

«Για παράδειγμα, στην Κρήτη, στον χάρτη που μας παρέδωσαν, μπορούσαν να ανοίξουν οι νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, αλλά όχι ο νομός Ηρακλείου. Σκεφτήκαμε ότι αν το κάναμε θα ρισκάραμε πρώτον την υγεία όλης της νήσου, γιατί μπορεί από το Ηράκλειο να πήγαιναν σε άλλον νομό για να ψωνίσουν κι αυτό δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Θα υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την Κρήτη και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εμπόρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Αύξηση του τζίρου με το click away»

Αναφερόμενος στο click away, o υπουργός ανέφερε πως έχει αρχίσει να αποδίδει και πως τα καταστήματα κάνουν έως και το 50% του τζίρου, που είχαν κάνει πέρυσι, με τη μέθοδο αυτή.

Μάλιστα, είπε με έμφαση πως η «παράδοση εκτός» είναι σημαντική βοήθεια στους εμπόρους, τονίζοντας με έμφαση πως «έτσι και σταματήσει το click away, θα πέσει click… κλάμα».

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας πως «αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας και ανησυχία για τον ιό και μας πουν οι επιστήμονες ότι πρέπει να αναστείλουμε την εφαρμογή του μέτρου, θα την αναστείλουμε».

Online αγορές: Αποζημίωση 6 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης του κούριερ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις των παραδόσεων από τις εταιρείες κούριερ, τονίζοντας πως πριν την πρώτη καραντίνα ήταν η κίνηση στα 80.000 πακέτα ημερησίως, τον Δεκέμβριο έχουν φτάσει τα 500.000 πακέτα την ημέρα.