Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Η νέα ταυτότητα για τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Θα αντικαταστήσει ταυτότητα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Περιορισμό της φοροδιαφυγής, μείωση της γραφειοκρατίας και αποτελεσματικότερες συναλλαγές με το Δημόσιο υπόσχεται η κυβέρνηση, μέσω του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη.

Πρόκειται για μια νέα ταυτότητα, η οποία θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα αντικαταστήσει τη σημερινή ταυτότητα, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Ο νέος αριθμός θα επιτρέπει όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ θα γίνονται αυτόματα και οι δηλώσεις θανάτου στις Δημόσιες υπηρεσίες, αφού η απώλεια ενός οικείου προσώπου θα δηλώνεται μία φορά στο νοσοκομείο και η Δημόσια Διοίκηση θα ενημερώνεται αυτόματα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

«Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός», σύμφωνα με τον υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ γίνεται ταυτότητα και αριθμός για όλες τις συναλλαγές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα δημιουργηθεί από τον ΑΦΜ -δηλαδή θα είναι τα ίδια ακριβώς ψηφία.

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ Τέλος: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός κοινωνικής ασφάλισης

Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα.

Πιερρακάκης: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός πολίτη - Τέλος το φαξ στο δημόσιο

Όπως έχει εκτιμήσει ο υπουργός, το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ενιαίας ταυτοποίησης των πολιτών, διασταυρώνοντας τα στοιχεία βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρωνύμου, μητρωνύμου κ.λπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top