Γραφείο Προϋπολογισμού Κράτους: Χρειάζεται το εμβόλιο η οικονομία 

Τι αναφέρει για την επιδείνωση των προβλέψεων  

Βουλή
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδίδει το USB με τον προϋπολογισμό του 2021 στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα  

 

Απαραίτητο και για την οικονομία είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τη γνώμη του που έδωσε στη δημοσιότητα, για την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.   

Προϋπολογισμός: Με ύφεση 10,5% κλείνει η χρονιά του κορωνοϊού

Όπως αναφέρει, «η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 περιλαμβάνει σημαντικές αναθεωρήσεις επί τα χείρω σε σχέση με το προσχέδιο καθώς έχει λάβει υπόψη τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 είναι στο 10,5% (έναντι 8,2% στο προσχέδιο) ενώ η πρόβλεψη για την ανάκαμψη του 2021 έχει περιοριστεί το 4,8% (έναντι 7,5% στο προσχέδιο)».

Διαβάστε τη γνώμη του Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Γνώμη Προϋπολογισμός 2021

Με βάση αυτούς τους ρυθμούς μεταβολής, το ονομαστικό ΑΕΠ του 2020 διαμορφώνεται σε 162,8 δις ευρώ και του 2021 σε 171,9 δις ευρώ (έναντι 170,7 και 185,2 δις ευρώ, αντίστοιχα, στο προσχέδιο). Οι προβλέψεις για το 2020 είναι δυσμενέστερες από το σενάριο αργής προσαρμογής των δικών μας προβλέψεων του Απριλίου (9,4%), το οποίο ωστόσο δεν περιλάμβανε αναζωπύρωση και νέα περιοριστικά μέτρα. 

Ανάπτυξη 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021

Σε σχέση με το 2019, η πρωτογενής επιδείνωση του 2020 φτάνει στα 19,4 δις ευρώ ή 11,4% του ΑΕΠ σε όρους ESA (έναντι 18 δις ευρώ ή 10,1% ΑΕΠ στο προσχέδιο) και τα 18,4 δις ευρώ ή 10,8% του ΑΕΠ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας (έναντι 17,2 δις ευρώ ή 9,7% ΑΕΠ στο προσχέδιο). 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καταλήγει στη γνώμη του:

«Όσον αφορά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, η διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων είναι ακόμα άγνωστη και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην ανάπτυξη και, κυρίως, στη διανομή του εμβολίου. Ο αποτελεσματικός εμβολιασμός μιας κρίσιμης μάζας του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές αβεβαιότητες, το σημαντικότερο ρίσκο σχετίζεται με την αποκατάσταση των δημόσιων εσόδων το 2021 καθώς, όπως τονίσαμε και στη γνώμη μας για το προσχέδιο, «θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top