Τον Νοέμβριο θα υποβληθούν οι αιτήσεις για ΑΕΙ λόγω κορωνοϊού

Τι είπε η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Μέσα στον Νοέμβριο του 2020, και όχι το καλοκαίρι ή τον Μάρτιο, όπως άλλες χρονιές, θα συμπληρώσουν τις αιτήσεις για ΑΕΙ οι μαθητές φέτος.

Αυτό είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση. 

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο λόγω της καραντίνας και των ειδικών περιστάσεων, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Κορωνοϊός: Mε αγορές click away θα ψωνίσουμε στις γιορτές

Η ίδια είπε πως όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών και θα το εισηγηθεί στον πρωθυπουργό. 

Νέο επίπεδο εκπαίδευσης για την Επαγγελματική Κατάρτιση

Η κυρία Κεραμέως είπε πως στην Ελλάδα είναι «άναρχο» το τοπίο.

Μάλιστα, τόνισε πως μόλις το 28% των μαθητών επιλέγει τα ΕΠΑΛ, ενώ σε άλλες χώρες τα ποσοστά κυμαίνονται από 50% έως 72%.

«Με το νομοσχέδιο η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μετατρέπεται από λύσης ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή για πολλούς και εργαλείο για την οικονομική ανάταξη της χώρας», είπε η υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με την ίδια, εισάγεται πλέον ένας ενιαίος σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την ανίχνευση αναγκών στην αγορά εργασίας.

Παραδείγματος χάριν, «στις Κυκλάδες θα εντοπίζονται τουριστικά επαγγέλματα όπου υπάρχουν ελλείψεις ή στη δυτική Μακεδονία, μετά την απολιγνιτοποίηση, θα υπάρχει στόχευση στον τομέα ενέργειας».

«Ανοίγει» τα δημοτικά στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου η πτώση των κρουσμάτων

Με την παράταση του lockdown να είναι βέβαιη και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, με πιθανότερες ημερομηνίες – σε αυτή τη φάση – την 7η και την 14η Δεκεμβρίου.

Όπως έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top