Πέτσας: Η Τουρκία στρατικοποιεί τη διπλωματία και τη μετατρέπει σε όπλο της

Τι είπε για το νομοσχέδιο ρύθμισης οφειλών και επανέκδοση 15ετούς ομολόγου

Στο μέτωπο της πανδημίας, τα εθνικά θέματα, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών - παροχή 2ης ευκαιρίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πέτσας για νέο χάρτη-πρόκληση της Τουρκίας: Παράνομος και αυθαίρετος

Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε η χθεσινή -όγδοη κατά σειρά- τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην ηγεσία της Τουρκίας, η οποία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας για προσφυγή στη Χάγη με Αλβανία: Η εποχή των δισταγμών τελείωσε

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία «ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο, καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα δέχθηκε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. «Αντί για πρόσκληση επαφών προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων» είπε.

Κατηγόρησε ακόμη την Άγκυρα ότι «αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται», τροφοδοτεί τρομοκράτες με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η Τουρκία στρατικοποιεί τη διπλωματία και τη μετατρέπει σε δικό της δικό της όπλο

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. «Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αυτό, συνιστά μια κομβική μεταρρύθμιση επ’ ωφελεία της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε και τόνισε για το πλαίσιο αυτό ότι ενισχύει τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική συνοχή, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας, απενοχοποιεί ενδεχόμενη οικονομική αποτυχία, απαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξανασταθούν στα πόδια τους και δίνει διέξοδο από μια οικονομική «φυλακή», προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου που δανείστηκε χθες η Ελλάδα από τις αγορές, για 4η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. «Αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με το ιστορικά χαμηλότερο επιτόκιο της τάξεως του 1,152%, όταν στην αρχική έκδοση του εν λόγω ομολόγου -προτού δηλαδή ξεσπάσει η υγειονομική κρίση-, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,911%».

«Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα. Πρώτον, το κόστος δανεισμού μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο, και, δεύτερον, ο χρονικός ορίζοντας της έκδοσης φτάνει μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που καλυπτόταν η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους από τις αποφάσεις του Eurogroup τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε.