Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν περίμενε να μας αιφνιδιάσει το Πάσχα

«Ο συναγερμός δε λήγει στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Την εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε να αιφνιδιάσει την Ελλάδα, με νέο κύμα αφίξεων μεταναστών, μεταξύ άλλων που είναι και φορείς κορωνοϊού, εξέφρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές.

Recovery plan: Το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα

«Ο συναγερμός δε λήγει, παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως «εξετάζουμε και άλλα σενάρια, παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, διότι όταν προσπαθείς να “μπουκάρεις” σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι».

«Είμαστε έτοιμοι για νέες απόπειρες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων: «Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στη θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ότι στην ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επεσήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Σε ότι αφορά τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τόνισε ότι «δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν», σημείωσε ότι ήδη από τις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποφυγή των συναθροίσεων και τον εφοδιασμό των μονάδων με μέσα προστασίας «και στην πορεία αναθεωρούσαμε όλα αυτά τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζουμε την υγεία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, είχαμε στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων 30 κρούσματα, ε των οποίων τα 3 ήταν σοβαρά, είχαμε και 1 θάνατο δυστυχώς, ενός στελέχους που είχε και άλλα προβλήματα υγείας», ανέφερε ο ΥΕΘΑ.