Χατζηδάκης: Δημοπρατούνται 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Οι μονάδες που θα γίνουν στην Αττική – Έρχονται καφέ κάδοι για τα τρόφιμα

«Δημοπρατούμε ήδη 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ενώ χαρακτήρισε ως το δυσκολότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα κατέχει μόλις την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό» ανέφερε επίσης ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι εκτός του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το υπουργείο, απαιτείται  ο άρτιος συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.

«Τρέχουμε για να καλύψουμε τεράστιες καθυστερήσεις πολλών ετών, έχοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε και τοπικές αντιδράσεις», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα προχωρήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». 
«Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα». 

«Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε -με τη δική μας στήριξη- το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Ενώ προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες τον Ιωαννίνων, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα» σημείωσε.

ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ  

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής για τους καφέ κάδους και ανήγγειλε την επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα. 

«Υπάρχουν ειδικά συστήματα -τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο από την Περιφέρεια- και η συνεννόηση είναι να τοποθετηθούν σε χώρους πρώτα όπου υπάρχει μαζική παραγωγή τέτοιων σκουπιδιών όπως είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κτλ. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το στηρίξουμε και θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, διότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανακύκλωση».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε τέλος  στον στόχο της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «στη Γαλλία που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα είδα ότι υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες».