Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία

Κατατέθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis.

Η πρόταση υπογράφεται, όπως προβλέπεται, από 30 βουλευτές και σε αυτήν προσδιορίζονται με συγκεκριμένο τρόπο τέσσερα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ τα αδικήματα, για τα οποία ζητείται ο έλεγχος του κ. Παπαγγελόπουλου από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αφορούν:

•    Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
•    Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
•    Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
•    Ηθική αυτουργία σε ψεδορκία

Η πρόταση στη συνέχεια θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη και πρέπει να συζητηθεί εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Όταν γίνει η επίμαχη συνεδρίαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί, είτε αυτοπροσώπως είτε με υπόμνημα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Από εκεί και πέρα θα συγκροτηθεί η επιτροπή και θα οριστεί η προθεσμία, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλλει το πόρισμά της.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και να επιστραφεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη.