Οι πρώτες συναντήσεις Μητσοτάκη με Τραμπ, Ερντογάν και Ζάεφ

Την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ

Τα πρώτα τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τράμπ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζόραν Ζάεφ θα έχει ο Πρωθυπουργός  την επόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο πρωθυπουργός φεύγει το σαββατοκύριακο για τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ από τις 22 ως τις 27 Σεπτεμβρίου. 

Στις 24 ή 25 θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τράμπ. Θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας αλλά θα πέσουν όλα στο τραπέζι:  Και τα διμερή θέματα και τα εθνικά και η οικονομία, όπως αι η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. 

Το βάρος θα πέσει  στην προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου  έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει προετοιμάσει  γεύμα με μεγάλους επενδυτές στις 25 του μηνός. 

Μια μέρα μετά τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή ή στις 25 ή 26 Σεπτεμβρίου, θα  γίνει η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός  θα θέσει ευθέως  την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο αλλά και  την άυξηση των μεταναστευτικών ροών. 

Τέλος μένει να κλειδώσει   και η ημερομηνία της συνάντησης που θα γίνει με τον Ζόραν Ζάεφ όπου ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών  είναι προϋπόθεση για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας  και θα ανοίξει την συζήτηση για την  προστασία των μακεδονικών προϊόντων.