Για μείωση πλεονάσματος κάνει λόγο η Λαγκάρντ: Πολύ υψηλό το 3,5%

Το ΔΝΤ ζητά ο πήχης να μπει το μέγιστο στο 2%

Την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για την Ελλάδα στο 3,5% για τα έτη ως και το 2022 «είναι υψηλός» και πρέπει να «αναθεωρηθεί με προσοχή», επανέλαβε η υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Δε θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στα ελληνικά προγράμματα. Το ΔΝΤ όμως έχει και επισήμως τοποθετηθεί ότι πολλές φορές οι απαιτήσεις ήταν περισσότερες από τις δυνατότητες», δήλωσε.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί για κάτι άλλο που θα είναι πιο γραμμικό και θα ήταν πιο κοντά στο 1,5% με 2% το περισσότερο», είπε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις δημόσιες τοποθετήσεις του ΔΝΤ την εποχή της διαπραγμάτευσης.

Σ άλλο σημείο  η Κριστίν Λαγκάρντ συμπλήρωσε: «Υπήρξαν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που προτάθηκαν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου και δεν υπήρξε σωστή εφαρμογή τους. Επίσης για τους πολλαπλασιαστές, αναγνωρίσαμε τις λάθος εκτιμήσεις μας και για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που είχε επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Είχαμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις από τον πολλαπλασιαστή και γι’ αυτό πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος. Ωστόσο, δεν ήταν ευθύνη μόνο ενός ή δύο οργανισμών. Όλοι έφεραν ευθύνη. Δεν έχει νόημα να αποδίδει κανείς υπαιτιότητες, αλλά να αναγνωρίζει τι λάθη έγιναν για να μην επαναληφθούν», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε  τέλος: «θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτά που έχουν ξεκινήσει, αλλά θα εμβαθύνει περισσότερο ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Χαίρομαι που υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και νέες τουριστικές και μεταποιητικές δραστηριότητες».

Υπενθυμίζεται ότι η άποψη του ΔΝΤ είχε εκφραστεί από την εποχή των διαπραγματεύσεων, όμως προϋποθέτει νέα πρόσθετα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους που δεν έχουν αποφασιστεί από τα Κράτη - Μέλη. Η δε ΕΚΤ δεν επηρεάζει τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων στη μετά πρόγραμμα εποχή, βάση της δανειακής σύμβασης.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου