Βγαίνει ο Στόλος στο Αιγαίο για την αποτροπή των σύγχρονων δουλεμπόρων!
Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση
Την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, μετά την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.
Είχε προηγηθεί η έκφραση δυσαρέσκειας από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τον πρέσβη της Τουρκίας, για τη μη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της με την ΕΕ το 2019.
Διάβημα Δένδια στον Τούρκο πρέσβη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών
Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ευσταθίου από το Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα 24ωρα 17 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κάθε (τύπου πλην φρεγατώ) θα «σαρώσουν» όλη τη θαλάσσια περιοχή από τη Λέσβο μέχρι τα Δωδεκάνησα, με σκοπό να αποθαρρύνουν όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και δεν θεωρούνται πρόσφυγες, όπως και τους σύγχρονους δουλέμπορους, από τυχόν προσπάθεια να φτάσουν στην Ελλάδα. Την περισυλλογή των μεταναστών θα κάνουν σκάφη του Λιμενικού που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα ταυτοποίησης.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει και την αύξηση των πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν για τον ίδιο λόγο στο Αιγαίο, από τέσσερα σήμερα σε διπλάσιο αριθμό τουλάχιστον.
Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του Αιγαίου από την αύξηση των ροών. Την Τρίτη 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια θα μεταφερθούν από τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο σε ανενεργές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε αναλυτικά ο Στέλιος Πέτσας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πριν από λίγο αναλυτικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας δήλωσε:
«Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».