Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα

Τσίπρας:«Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών»

Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη κομματική συνεδρίαση, λίγες ώρες μετα τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές κάλπες της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο αγώνας αν και δύσκολος μπορεί να κερδηθεί, την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος αναζητώντας τι και ποιος έφταιξε για την βαριά ήττα. 

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στη πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕ. Βαρύ το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει στα στελέχη του τονωτικές ενέσεις.

«Ό, τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.  Ίσως τελικά το χθεσινό να μας βγει και σε καλό μα βγούμε πιο δυνατοί .....Δε βλέπω σκυθρωπά πρόσωπα αλλά αγωνία και πείσμα να δώσει μάχη και να βγούμε νικητές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Όμως αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα στην οποία αποτυπώνεται η απογοήτευση των στελεχών μετα το πρώτο σοκ της συντριβής.

«Αποτέλεσμα κατώτερο προσδοκιών. Χάσαμε μια μάχη αλλά μπροστά μας κρίσιμο πόλεμο δεν έχουμε πολυτέλεια δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Άλλωστε νομίζω ο Ευκλείδης το έγραψε χθες πως δεν είναι το κρίσιμο αν θα πέσεις αλλά αν θα σηκωθείς. Να σας ζητήσω να σηκωθούμε, να ανασυγκροτήσουμε και να παλέψουμε ....Δεν ισχυρίζομαι ότι ο αγώνας θα είναι εύκολος. Αντίθετα θα είναι δύσκολος αλλά πιστεύω μπορεί να νικηθεί» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας βάζοντας το  δίλλημα των εκλογών.

«Την επομένη των Εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κο Γεωργιάδη, τον κο Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βαρύ το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Αν και η συζήτηση στο κόμμα δεν έχει ακόμη αρχίσει, στους διάδρομους και στα πηγαδάκια οι συζητήσεις είναι ζωηρές για το ποιος και τι έφταιξε για το εκλογικό Βατερλό. Πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στο στόχαστρο την ηγετική ομάδα.

«Όταν ασκείς πολιτική πρέπει το ύφος της διακυβέρνησης να είναι κοντά στον πολίτη το αλαζονεία είναι βαρύ» ανέφερε στον Real FM o Nίκος Φίλης.

Αμέσως μετα την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ασκούνται πιέσεις ακόμη και συνεδρίαση της ΚΕ πριν από το Σαββατοκύριακο.

Kριτική άσκησαν και άλλα στελέχη

Και άλλα στελέχη πρόσθεσαν τη φωνή τους στην κριτική για το αποτέλεσμα.  
«Κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε» δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης,  ενώ διατύπωσε αιχμές σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 για το ύφος του κ. Πολάκη/     

Άλλα στελέχη που διατύπωσαν αιχμές:  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Θέμα 104,6) 

«Προφανώς κάτι κάναμε λάθος στην εκτίμηση.  Στη διάγνωση συνήθως βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι στη μορφή της θεραπείας, άρα όσο πιο γρήγορα κάνουμε τη διάγνωση, που θα την κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα το θεραπεύσουμε»

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»):  

«Αντίθετος στο να επικαλείται κανείς συνεχώς το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Δεν το επικαλείσαι, το υλοποιείς, κάθε μέρα, κάθε μέρα δείχνεις εάν είσαι ηθικός, ακέραιος και αποτελεσματικός, κάθε μέρα κάνεις αυτοκριτική και ζητάς συγγνώμη εάν έκανες ένα λάθος». Επίσης, «και το ύφος, πρέπει να είναι μαχητικό, αιχμηρό, δραστικό, αλλά δεν μπορεί να περιέχει αλαζονεία, ή άγνοια του κοινού αισθήματος … θα ήταν αφύσικο να μην έχουμε λάθη, αλλά θα είναι αυτοκτονικό να μην δεχόμαστε ότι μπορεί να κάναμε λάθη».

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δώσει τη μάχη στο πεδίο της οικονομίας. Αυτό σχετίζεται με λάθη στην επικοινωνία και ως προς τον τρόπο και στο ύφος διακυβέρνησης των τελευταίων ετών. Επίσης, υποτίμησε το κόστος της διάρρηξης της σχέσης του με την μεσαία τάξη. Η επιλογή της υπερφορολόγησης και, κυρίως, η επιλογή να μην τεθεί η αποκατάσταση αυτής της στρέβλωσης στις πρώτες προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εισοδηματικής αναδιανομής ήταν μια από τις βασικές αιτίες που έσπρωξε την ψήφο διαμαρτυρίας στην ΝΔ
«Ένας από τους λόγους που δεν πήγε να ψηφίσει, είναι ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ισχυρά. Δεν ήταν σχήματα που θα κατέβαζαν τον κόσμο στην κάλπη. Αυτό έκανε κατά τη γνώμη μου, τη μεγάλη διαφορά».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ