Η ανάλυση του exit poll: Με οργή πήγαν στην κάλπη οι ψηφοφόροι

Γιατί είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

Με οργή προσήλθε η πλειοψηφία των πολιτών στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπως δείχνει το exit poll και όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. 

Το τελικό EXIT POLL: 8,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ κατά μέσο όρο

Τα κυριότερα αποτελέσματα από την ανάλυση του exit poll είναι συγκεκριμένα

ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΞΝ ΚΑΛΠΗ 

ΟΡΓΗ 54,4%
ΝΤΡΟΠΗ 46,5% 
ΦΟΒΟΣ 42,3%
ΕΛΠΙΔΑ 23,1%
ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ  7,6% 
ΣΙΓΟΥΡΙΑ 6,3 % 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ Η ΝΔ 

ΣΥΡΙΖΑ 11,8 % 
ΧΑ 12,6 
ΚΙΝΑΛ 12,8
ΚΚΕ 1,0 
ΠΟΤΑΜΙ 27,7

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 

ΝΔ 11,8% 
ΧΑ 1,7
ΚΙΝΑΛ 4,3 
ΚΚΕ 1,8
ΠΟΤΑΜΙ 1,5 
ΑΝΕΛ 1,1

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ:  ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΨΗΦΟΥΣ

ΣΥΡΙΖΑ 3,4 %
ΝΔ 2,5
ΧΑ 12
ΚΙΝΑΑ΄Λ 1,6 
ΑΜΕΛ 15,5 
ΕΚ 9,5 

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ 17-24 ΕΤΩΝ 

ΣΥΡΙΖΑ 24,5 %
ΝΔ 28,1 
ΧΡΥΣΗ Α6ΥΓΗ 9,.8 
ΚΙΑΝΑΛ 3,1 
ΚΚΕ 43,9 
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 30,6

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΣΥΡΙΖΑ 26,8% 
ΝΔ 40,4
ΧΑ 2,1
ΚΙΝΑΛ 10 
ΚΚΕ 6,3 
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 10,4  

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ   

ΣΥΡΙΖΑ 25,5 % 
ΝΔ 30,6% 
ΧΑ 4,6%
ΚΙΝΑΛ 6,8%
ΚΚΕ 5,3% 
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 27,3% 

ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ» 

ΝΔ 43,5% 
ΣΥΡΙΖΑ 33
ΔΞ ΔΑ 23,4 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Η ΝΔ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ    

Απαντώντας στο ερώτημα της Μ. Ζαχαρέα για το αν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την αυτοδυναμία της ΝΔ  ο κ. Μαύρος διευκρίνισε ότι με  το αποτέλεσμα αυτό και με το κόμμα του  κ. Βαρουφάκη εντός Βουλής η ΝΔ παίρνει την αυτοδυναμία με 151 έδρες, ενώ εάν δεν μπει στη Βουλή τελικά ο κ. Βαρουφάκης οι έδρες θα είναι ακόμη περισσότερες και ανέρχονται σε 155. Στην περίπτωση εξακομματικής Βουλής είναι 156  οι έδρες χωρίς το κόμμα Βελόπουλου ενώ  αν μπει και το συγκεκριμένο κόμμα στη Βουλή είναι 154  οι έδρες. 

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB η μοναδική περίπτωση να μην επιτύχει την αυτοδυναμία η ΝΔ είναι να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και ταυτόχρονα μπει και ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή οπότε η ΝΔ χάνει οριακά την αυτοδυναμία εκλέγοντας 148 έδρες. 

«Το κυριότερο είναι να μην εκβιάσει η ΝΔ την αυτοδυναμία και να μη γίνει αλαζονική επί του θέματος»  σχολίασε ο κ. Μαύρος.