Ομολογία… «φιάσκου» στο πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας από ΔΝΤ

Τι αναφέρει το Ταμείο σε νέα εσωτερική έκθεσή του

Σε ομολογία του «φιάσκου» του πρώτου Μνημονίου και σε καρφιά προς τους Ευρωπαίους προχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε νέα εσωτερική έκθεση.

Το Ταμείο προχωρεί σε «αξιολόγηση» της απόδοσης των δικών του προγραμμάτων, με στόχο την αναμόρφωση της διαδικασίας σχεδιασμού προγραμμάτων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ

1. Μερικές φορές υπήρξε απροθυμία αναγνώρισης της μη βιωσιμότητας του χρέους και προτιμήθηκαν οι μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές και οι αισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Ελλάδα και η Ουκρανία.

2. Το 2010 έγινε κατ' εξαίρεση δανεισμός, παρά το μη βιώσιμο του Χρέους της Ελλάδας, λόγω κινδύνου διάχυσης της κρίσης. Η επιμόλυνση ήταν μεγάλη ανησυχία των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης, λόγω της έκθεσης των τραπεζών στις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και της απουσίας τείχους προστασίας. Η απόφαση να μην αναδιαρθρωθεί το ελληνικό Χρέος στο ξέσπασμα της κρίσης, επέτρεψε να πληρωθούν ομόλογα 40 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Από την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης το καλοκαίρι του 2011 ως την ολοκλήρωση το 2012, πληρώθηκαν άλλα 10 δισ. 

Αιχμές από ΔΝΤ για τις παροχές Τσίπρα

Στάλθηκε η πρόταση της Ελλάδας για μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

3. Οι επίσημοι δανειστές (τα κράτη, δηλαδή) μερικές φορές συμβάλλουν στις καθυστερήσεις, υπό το φόβο ότι η αναδιάρθρωση θα μειώσει τα κίνητρα της προσαρμογής. Οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες) φυσικά θέλουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση (κούρεμα) και πιέζουν για bail out από τον επίσημο τομέα.

Η έκθεση εμπεριέχει αιχμές για τη δυσκολία εφαρμογής και ιδιοκτησίας δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διαπιστώνει αναστροφή στα εργασιακά, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Παράλληλα, διαπιστώνει πως η ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σε καθυστερήσεις στη στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Θα ήταν επιθυμητή η καλύτερη συνεργασία με άλλους Θεσμούς. Π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου αναδύθηκαν θέματα με τον επιμερισμό της εργασίας», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την εσωτερική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση» της απόδοσης των προγραμμάτων του