Μητσοτάκης: Τι θα έκανε εάν η κόρη του έφερνε φίλο που ήταν… ΣΥΡΙΖΑ

Η προσωπική εξομολόγηση για τον χωρισμό και την επανασύνδεση με Μαρέβα

Προσωπικές εξομολογήσεις σε πολύ ανθρώπινο ύφος έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία πολύ διαφορετική, από αυτές που έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς, συνέντευξη στην Σταματίνα Τσιμτσιλή και την εκπομπή «Happy Day» του Alpha.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την οικογένειά του, τον χωρισμό και την επανασύνδεση με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τους γονείς του, Κωνσταντίνο και Μαρίκα Μητσοτάκη, ενώ δε δίστασε να απαντήσει και στο τι θα έκανε εάν η μεγαλύτερη κόρη του, Σοφία, του έφερνε για φίλο έναν… Συριζαίο!

Παράλληλα, εξομολογήθηκε πως είναι ο… κλασσικός μπαμπάς, που είναι λιγότερο αυστηρός  με τα παιδιά από τη μαμά, αν και ξεκαθάρισε ότι στα σημαντικά ζητήματα πάντα έχουν κοινή γραμμή.

Τέλος, αποκάλυψε τα μυστικά μακροζωίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ είπε πως τον αποφορτίζουν ο αθλητισμός και -εσχάτως- να βλέπει κανένα επεισόδιο Casa de Papel.

Ο χωρισμός και η επανασύνδεση με τη Μαρέβα

-    Δεν πιστεύω ότι δεν ξανακολλάει το γυαλί, άμα ραγίσει. Περάσαμε μεγάλη προσωπική δυσκολία, όπως όλες οι οικογένειες περνάνε. Προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε και να μη μιλήσουμε δημόσια. Με τη  σύζυγό μου είμαστε καλύτερα από ποτέ, είδαμε τι πήγε λάθος, δεχθήκαμε και οι δύο τα σφάλματά μας.

-    Η συμβουλή μου είναι πως οι οικογένειες πρέπει να μένουν όσο το δυνατόν πιο ενωμένες. Όχι μόνο γιατί είναι καλύτερο για το παιδιά, αλλά γιατί πολλές φορές μπορεί να ψάχνει κανείς κάτι καλύτερο, για να διαπιστώσει τελικά ότι είναι μια φαντασίωση και το έχει δίπλα του.

Αν είναι αυστηρός ως πατέρας

-    Νομίζω ότι δεν είμαι πολύ αυστηρός. Το αντίθετο, είμαι μάλλον πολύ χαλαρός. 

-    Συνήθως οι μαμάδες είναι πιο αυστηρές και ερχόμαστε οι μπαμπάδες… και τα χαλάμε. Έχω φάει πολύ γκρίνια γι’ αυτό! Προσπαθώ στα σημαντικά να είμαι εναρμονισμένος με τη Μαρέβα.

Τι θα έκανε εάν η μεγάλη κόρη του έφερνε φίλο που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ

-    Θα τον καθίσω κάτω και θα τον πείσω ότι πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό! Αυτά, πάντως, είναι απολύτως φυσιολογικά… Αλίμονο εάν σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει μια αντίδραση. Δε μου έχει τύχει, αλλά θα το αντιμετώπιζα με πολύ χιούμορ.

Η απουσία του πατέρα του 

-    Μου λείπει. Ήμουν τυχερός που τον είχα μέχρι τα 99 έτη του και τον είχα καλά. Δεν ήταν αυτονόητο, γιατί με τον πατέρα μου είχα μισό αιώνα διαφορά. Γεννήθηκα όταν εκείνος ήταν 50 ετών. Η σχέση μας, όμως, όσο περνούσε ο καιρός γινόταν καλύτερη. Πέρασα πολύ όμορφα μαζί του. Είπαμε όσα είχαμε να πούμε ο ένας στον άλλο. Με καμάρωσε πολύ όταν έγινε πρόεδρος της ΝΔ και πιστεύω ότι από εκεί που είναι με βλέπει και χαίρεται.

-    Σήμερα, που θα ήταν η γιορτή του, θα περάσω από τη Γλυφάδα, στην εκκλησία του Κωνσταντίνου και Ελένης, που παντρεύτηκαν οι γονείς, να ανάψω ένα κεράκι.

-    Του στοίχισε του πατέρα μου όταν «έφυγε» η μητέρα μου, ήταν πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Για τους γονείς μου η οικογένεια ήταν το πιο σημαντικό πράγμα, ήταν πάντα πολύ υπερήφανοι για την οικογένειά τους, για τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους.

Η υπέρβαση ζωής της μητέρας του, Μαρίκας: Της είχαν πει οι γιατροί να μην κάνει παιδιά

-    Η μητέρα μου πήγε στις ΗΠΑ, σε μία θεία της, σε ηλικία 15 ετών σχεδόν παράλυτη, με πολιομυελίτιδα. Ένας Ελληνοαμερικάνος γιατρός της έκανε τότε μια πολύ πρωτοποριακή επέμβαση, Ουσιαστικά της έσπασε την σπονδυλική στήλη και την ξανακόλλησε. Έμεινε στον γύψο από το γόνατο ως τον λαιμό.

-    Της είπανε να μην κάνει κανένα παιδί, γιατί ίσως θα έμενε παράλυτη. Έκανε τέσσερα παιδιά. Βέβαια κάποια στιγμή ταλαιπωρήθηκε πολύ. Έδωσε έναν μεγάλο αγώνα από τότε να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία. Μίλησε ανοικτά για το πρόβλημά της αλλά και για τον καρκίνο στο στήθος, τον οποίο καταπολέμησε, σε μία εποχή που η λέξη καρκίνος ήταν ταμπού. Νομίζω ότι έδωσε πρόσωπο και φωνή στα άτομα με αναπηρία.

«Έχω ακούσει και εγώ τα εξ αμάξης γιατί…»

-    Τα κοπλιμέντα πρέπει να γίνονται στη γυναίκα. Ωστόσο, δε νομίζω να υπάρχει άντρας που δεν έχει προσέξει μια μικρή αλλαγή στη γυναίκα του και μετά… να έχει ακούσει τα εξ αμάξης!

-    Η Μαρέβα έχει φτιάξει ένα brand από το μηδέν και είμαι πολύ υπερήφανος. Φυσικά εκφέρει στιλιστική άποψη και σε μένα, αυτή μου αγοράζει τις γραβάτες. Καμιά φορά μπορεί να με δει και να πει «μα, τι είναι αυτά που έχεις βάλει;»!

Από ποιο παιδί του δέχεται την πιο σκληρή κριτική

-    Πολιτικά, ο γιος μου ο Κωνσταντίνος, που γιορτάζει σήμερα, είναι ο πιο αυστηρός μαζί. Είναι 21 ετών, με βοηθάει να καταλάβω πώς βλέπει τον κόσμο ένα νέο παιδί.

-    Η μικρή μου κόρη, η Δάφνη, είναι πιο δικαιολογημένη να έχει παράπονα. Διότι στα πρώτα μου δύο παιδιά δεν ήμουν πρόεδρος της ΝΔ και είχα λιγότερο φορτωμένο πρόγραμμα. Μπορεί και να βγάλει λίγο θυμό και να μου πει «γιατί δεν μπορείς να έχεις μία κανονική δουλειά;». Γι’ αυτό και προσπαθώ να ξεκλέβω λίγο χρόνο, για να είμαστε μαζί στα σημαντικά.

Η καλύτερη αποφόρτιση ο αθλητισμός και λίγο… Casa de Papel!

-    Η καλύτερη αποφόρτιση είναι ο αθλητισμός. Aλλά ανακάλυψα πως μπορώ να δω Νetflix και από το κινητό μου! Είδα λοιπόν χθες, επιστρέφοντας από την Πάτρα, ενάμιση επεισόδιο Casa de Papel. 

Τα μυστικά ευεξίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

-    Ο πατέρας μου έσπαγε πάντα την ημέρα του και έπαιρνε έναν μεσημεριανό ύπνο. Προσπαθώ καμιά φορά να το κάνω και εγώ, έστω κι αν πρόκειται για ένα 15’, ακόμη και στην καρέκλα του γραφείου, ή μέσα στο αυτοκίνητο στις περιοδείες μας.

-    Υγιεινή διατροφή, λάδι, μέλι, μια κουταλιά το πρωί… Αλλά το πιο σημαντικό, που με έμαθε ο πατέρας μου, είναι η διαχείριση του άγχους και του στρες. Υπάρχει η δουλειά μας, υπάρχει όμως και η μεγάλη εικόνα: η οικογένεια μας, η υγεία μας. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο.

Η κριτική στην κυβέρνηση για τη 13η σύνταξη

-    Είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και στη συνέχεια το μοίρασμα επιδομάτων. Δεν πιστεύω ότι κανείς συνταξιούχος θα αλλάξει την ψήφο του επειδή κάποιες του έδωσε πέντε μέρες πριν τις εκλογές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τόσο κοντά σε εκλογική διαδικασία. Μοιράζουμε από το υστέρημα, πρέπει να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας, ώστε να μοιράσουμε από πραγματικό πλεόνασμα.

-    Δεν υποτιμώ την αξία κανενός ποσού, καλοδεχούμενο για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, Ωστόσο, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι 13η σύνταξη, αλλά προεκλογικό επίδομα.

Τέλος το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους

-    Αυτό θα αλλάξει την επόμενη μέρα, θα επιβληθεί πλήρως η απαγόρευση στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να σκεφτόμαστε τόσο τους πολίτες που δεν έχουν αυτή τη συνήθεια, όσο και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, που έχουν μεγάλη επιβάρυνση ως παθητικοί καπνιστές.

Γιατί να τον πιστέψουν οι πολίτες

-    Θα μπορούσα να έχω μία λίστα και να υπόσχομαι παροχές. Δεν το κάνω, όμως, Υπόσχομαι λίγα, όσα μπορώ να κάνω. Εξάλλου, στα 15 χρόνια που είμαι στην πολιτική, μπορεί να με έχουν κατηγορήσει ότι είπα δυσάρεστες αλήθειες, αλλά ποτέ ότι είπα ψέματα.

Η «σπόντα» για Τσίπρα: Ο πολιτικός δεν έχει ιδιωτική ζωή

-    Πλέον και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πολιτικός δεν έχει ιδιωτική ζωή. Δεν υπάρχει, πλέον, τείχος ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια ζωή για την πολιτική. Και το πού κάνει διακοπές ο πολιτικός, πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες.