Δε χαμπαριάζουν οι Τούρκοι: Δικαίωμά μας οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Εμμένει στη θέση της η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε., την Αθήνα και το Κάιρο. 

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι απορρίπτει τη δήλωση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μεγαλύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του κυπριακού νησιού απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θα είναι λογική προσέγγιση και θα αποτρέψει την αστάθεια στην περιοχή αν όλοι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο».

Και κατέληξε: «Επιπλέον όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν»

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην οποία καταδικάζεται η απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR CHANNEL εδώ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η αυστηρή στάση της Ε.Ε

Η  ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ήρθε λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της κ. Μογκερίνι, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τις γεωτρήσεις.

Η ΕΕ προειδοοιεί την Τουρκία: Σεβαστείτε την Κύπρο αλλιώς θα αντιδράσουμε

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Να θυμίσουμε ότι χθες η Τουρκία πέρασε σε κλιμάκωση των προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό σκάφος Barbaros να περνά ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού και την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για γεώτρηση με το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) που θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία της Τουρκίας η γεώτρηση θα γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στην κυπριακή ΑΟΖ, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.