Ζάεφ: Να σχολιάσει η Ελλάδα αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» σε αυτήν!

"Τη μακεδονική γλώσσα μιλούν οι κάτοικοι Β. Μακεδονίας και διασποράς"

Την Ελλάδα καλεί να σχολιάσει αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» στο έδαφός της ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας ΜΙΑ!  

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν αποτελεί πρόβλημα να αναφέρεται ότι ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει για το αν στο  εσωτερικό της ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. 

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.   

«Η Συμφωνία  είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας» τόνισε ο κ. Ζάεφ για το ίδιο θέμα, αν και πρόσθεσε για τη γλώσσα ότι «είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά».   

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας  διευκρίνισε πάντως ότι με πνεύμα «καλής γειτονίας και της φιλίας» μπορεί να υπάρξει κατανόηση αυτού του είδους των ζητημάτων. «Το ίδιο μου εξήγησε  ο Ντιμιτρόφ και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει» ανέφερε.