Βόρεια Μακεδονία: Σκληρό «πόκερ» στα Σκόπια για να περάσει η Συμφωνία

Εξελίξεις – θρίλερ γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να ικανοποιήσει και τους 8 «αντάρτες» του VMRO-DPMNE, που θέλουν η ιθαγένεια να είναι μόνο «μακεδονική», και τους Αλβανούς, που θέλουν αναφορά και σε άλλες εθνότητες. 

Το παρασκήνιο είναι τέτοιο, που κυκλοφόρησε ως «είδηση» ότι ο αμερικανός πρέσβης είχε κλειδώσει στη Βουλή τρεις βουλευτές! Μάλιστα, πήρε τέτοια έκταση που αναγκάστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων να βγει και να διαψεύσει ότι υπάρχουν κλειδωμένοι βουλευτές.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Ζάεφ φέρεται να έχει βρει τελικά τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τις αλλαγές στο σκοπιανικό Σύνταγμα.

Έτσι, η συνεδρίαση στην σκοπιανική Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει στις 14.00, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, αρχηγός του VMRO-DPMNE, διαδηλώνοντας έξω από τη Βουλή, είπε πως θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη κι αν περάσει.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Γκρουέφκσι, με ανάρτησή του στο facebook, από την Ουγγαρία, όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο, έκανε λόγο για προδοσία από την κυβέρνηση Ζάεφ.