"Επίθεση φιλίας" του Ζάεφ στην Ελλάδα

Αλλά ζητά ταχύτερη επικύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη χώρα μας

Επίθεση φιλίας κάνει στην Ελλάδα ο Ζόραν Ζάεφ με συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών και δηλώνει αισιόδοξος  οτι θα εξασφαλίσει περισσότερους απο τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την αλλαγη του συντάγματος. O ίδιος επισημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την αμοιβαία κύρωσή της από τις δύο χώρες.  

Ο Ζάεφ μιλά με πολύ θερμά λόγια  για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα. Δηλώνει αισιόδοξος ότι θα  εξασφαλίσει τα 2/3 της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές  και  κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της εθνικής ταυτότητας.

Όπως επίσης ανέφερε,  ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.

Για το ζήτημα της γλώσσας, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει:  

•    Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα
•    H γλώσσα μας ανήκει στις σλαβικές 
•    Η Συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη
•    Αναγνωρίζουμε την αρχαία ελληνική ιστορία 
•    Η Ελλάδα  είναι χώρα- ηγέτης στα Βαλκάνια

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί μια νέα προμήθεια 240. 000 διαβατηρίων στη γειτονική χώρα, όπως μετέδωσε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star. 

ΜΑΞΙΜΟΥ: «Ο ΖΑΕΦ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ»

Με αφορμή τη συνέντευξη του Ζάεφ στην Εφημερίδα των Συντακτών, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά της ΝΔ και ερωτά μεταξύ άλλων: «Τώρα που ο ίδιος ο Ζόραν Ζαεφ καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ακροδεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας περί εθνότητας, γλώσσας και παράδοσής της, τι θα κάνει ο κος Μητσοτάκης;» 

ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  

Επίσπευση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ζητά την ίδα ώρα από την Ελλάδα ο  Ζάεφ,  ενώ επισπεύδει και ο ίδιος την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκινά κύκλο επαφών με τα αλβανικά κόμματα και είναι αισιόδοξος ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 80 βουλευτές για τις συνταγματικές αλλαγές.

Η ψηφοφορία θα γίνει πριν τα μέσα Ιανουαρίου.  Η συζήτηση στα Σκόπια θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και πιθανόν στις 10 να γίνει η ψηφοφορία, αφού η αντιπολίτευση του VMRO έχει αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο.

 Έτσι, ο Ζάεφ επισπεύδει τις διαδικασίες αλλά ζητά και από την Ελλάδα να επιταχύνει την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  και ζητά να γίνει αυτό πριν το τέλος Φεβρουαρίου.