Λαφαζάνης: Ήμασταν έτοιμοι να τυπώσουμε δραχμές μετά το δημοψήφισμα

«Πολύ μεγάλο πραξικόπημα αυτό που έγινε»

Την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τυπώσει δραχμές μετά το δημοψήφισμα του 2015, έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν οι Ευρωπαίοι επέμεναν στον εκβιασμό μαζί με το ΔΝΤ για την αλλοίωση της βούλησής του και δεν μπορούσε να υπάρξει μια συναινετική διέξοδος με συμφωνία συμβατή με τη λαϊκή βούληση, η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να οδηγηθεί στο εθνικό νόμισμα και είχα κάνει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό. Στην Ελλάδα θα τις τυπώναμε (τις νέες δραχμές, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποθεματικά που υπήρχαν στη χώρα για να κάνουμε τη μετάβαση»  είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος τότε ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Περιβάλλοντος, στον Θέμα 104,6 FM.

Διαβάστε ακόμη: Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Οι στιγμές που δε θα ξεχάσουμε

«Αυτό που ακολούθησε ήταν μια εθνική τραγωδία και ένα πολύ μεγάλο πραξικόπημα που έκτοτε είναι οιονεί πραξικόπημα. Ό,τι γίνεται από εκεί και πέρα με την κατάπατηση της λαϊκής βούλησης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Όσα συντελούνται έκτοτε είναι αντισυνταγματικά και παράνομα» σημείωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας αρχιτέκτονες του πραξικοπήματος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο: «Και οι δύο θα πρέπει να γραφτούν με μαύρα γράμματα στη νεότερη ιστορία της χώρα ως κυνικοί πραξικοπηματίες. Θα καθίσουν κάποια στιγμή στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για να λογοδοτήσουν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «εσχάτη προδοσία»: «Ο λαός είπε "όχι" στη συμφωνία Γιούνκερ και η κυβέρνηση αντί να σεβαστεί αυτή τη λαϊκή εντολή, υπερβαίνει το πλαίσιο αυτό και φέρνει μια χειρότερη συμφωνία χωρίς να ερωτηθεί ο λαός και αυτός είναι ο ορισμός του πραξικοπήματος. Το αποτέλεσμα είναι εσχάτη προδοσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας πιθανότατα δεν ήθελε να επικρατήσει το «όχι»: «Ήθελε ή να επικρατήσει το "ναι" ή να επικρατήσει οριακά το "όχι" ως πρόσχημα για να ξεφύγει από τις αντιμνημονιακές του πολιτικές».