Ζητούν τα Σκόπια «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Πάσης Μακεδονίας»;

Βόμβα από τον Νότη Μηταράκη – Τι απαντά το Πατριαρχείο

Μία βόμβα που σχετίζεται με την Εκκλησία των Σκοπίων έριξε ο Νότης Μηταράκης.

Ο βουλευτής Χίου της ΝΔ είπε ότι υπάρχει η πληροφορία από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων έχει ζητήσει την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Πάσης Μακεδονίας».

«Σοβαροί κύκλοι από την Εκκλησία της Ελλάδος ισχυρίζονται ότι το αίτημα που έχει πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι για την επιστροφή της υπό τον οικουμενικό θρόνο με την ονομασία αυτή» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο star.gr.

«Μένουμε ακόμη στο χώρο των εκτιμήσεων, αλλά δεν είναι αβάσιμες οι εκτιμήσεις καθ’ ότι δεν προέρχονται από μία μόνο πηγή» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι η επιστολή της Εκκλησίας των Σκοπίων στο Πατριαρχείο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. 

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, είναι άγνωστο το αν - ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ - γίνει τροποποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας των Σκοπίων και ζητήσουν νέα ονομασία, όπως πχ. “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας”».

Η απάντηση του Πατριαρχείου

Λακωνική ήταν η απάντηση του Πατριαρχείου σε ερώτηση του star.gr για το θέμα.

«Το Πατριαρχείο εξέδωσε μια ανακοίνωση όταν υποβλήθηκε το αίτημα. Η ανακοίνωση αυτή έλεγε ότι η Εκκλησία των Σκοπίων ζητεί την επαναφορά ως “Αρχιεπισκοπή Αχριδών”» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου, Νικόλας Παπαχρήστου.

* H ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Μαΐου 2018

 

pkatsavrias@star.gr