Πολιτικός σεισμός από τη συμφωνία με τα Σκόπια - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Μητσοτάκης: Αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία

Σε ρυθμούς Σκοπιανού, ή ορθότερα συμφωνίας για το Σκοπιανό, κινείται η Βουλή.

Από χθες το απόγευμα συζητείται στο Κοινοβούλιο η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει σε κάθε τόνο πως η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τη σκοπιανική κυβέρνηση, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνούν και θα την καταψηφίσουν.

Διαβάστε ακόμη: Η πρόταση μομφής φέρνει αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων

«Αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα τόσο στους Ανεξάρτητους Έλληνες όσο και βουλευτές της Μακεδονίας που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως όποιος στηρίξει την κυβέρνηση, συνυπογράφει και τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Διαβάστε ακόμη: Συγκέντρωση για τη Μακεδονία σήμερα στο Σύνταγμα

Άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του στην ομιλία του χθες στη Βουλή:  «Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος. Πάτε εσείς, ειδικά οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, να πείτε στα καφενεία ότι αυτοί που θα ομιλούν τη “μακεδονική” αποκλείεται στην πράξη να αποκαλούνται “βορειομακεδόνες”».

H Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη χθεσινή της συνεδρίαση, πάντως, ξεκαθάρισε πως θα πει δύο «όχι»: ένα στη συμφωνία για το Σκοπιανό και ένα στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει και εκπλήξεις. Ήδη, ο Δημήτρης Καμμένος έχει ανοικτά  μιλήσει για απαράδεκτη συμφωνία και δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. Ερωτηματικό αποτελεί, την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης, ο οποίος έκανε λόγο για εθνική ήττα από τη συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, έχει ήδη προεξοφλήσει «ήττα» της ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας, ενώ ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή, όταν έρθει, με μεγάλη πλειοψηφία.

Την πεποίθηση αυτή σίγουρα ενισχύει και ο.. μύλος στο Κίνημα Αλλαγής.

Αν και η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του, πήρε αποστάσεις από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και έκανε λόγο για ισορροπημένη συμφωνία.