Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση για τις «σκιές» της παραίτησης Σακελλαρίου

Για διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση για τις  «σκιές» που όπως τα υποστηρίζει υπάρχουν από τη σημερινή παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ  Σακελλαρίου.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε συγκεκριμένα:   

 «Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».

Κίνημα Αλλαγής: Οριακή η κατάσταση στη Δικαιοσύνη με ευθύνη της κυβέρνησης

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον τομέα της Δικαιοσύνης άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αναφέρει στην ανακοίνωσή του:    

«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος Πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου.

Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».

Ένωση Κεντρώων: Δείχνει το χάσμα μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει από την πλευρά της για την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ:   

« Η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας. Η Ένωση Κεντρώων είχε ζητήσει, η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έτσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών».