Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Εξήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια - Τι διαμήνυσε για τα Σκόπια - Νέα ενημέρωση: 20:42

 «Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο στρατιωτικοί να απελευθερωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους Έλληνες συλληφθέντες στον Έβρο που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή.    

«Όταν συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν πρόσφατα του υπενθυμίσαμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Μην ξεχνάμε σήμερα και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία και να μη μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει  να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς  Δικαίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε επίσης τη χαρά και την τιμή του που μπόρεσε να λάβει τον λόγο στον ναό της Δημοκρατίας και εξήρε τον  ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκουρη… Όλοι αυτοί που είχαν πει «όχι» στο καθεστώς των συνταγματαρχών» τόνισε.   

 Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμα ότι  σε όλη του την πολιτική ζωή παρέμεινε φίλος της Ελλάδας και «όταν άλλοι ήθελαν να βγει εκτός της ευρωζώνης» ενώ  χαιρέτισε τη θέληση που έδειξαν οι Έλληνες να ξεπεράσουν  την κρίση και αναφέρθηκε σε ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την Ελλάδα και είναι κρίσιμο και για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν  ατελής, όπως και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν σαν μια από τις άλλες χώρες» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος ενέταξε τη χώρα μας στην Ε.Ε.    

Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την Ελλάδα  «έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια», για τα  οποία ανέφερε ότι έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή προοπτική για να μην έχουμε τα έκτροπα του παρελθόντος.

Όπως διευκρίνισε «όταν  η Ε.Ε. προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας ή της FYROM αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνίες ένταξης… Όλοι θα κριθούν με αντικειμενική βάση».   

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων  πάντως ανέφερε: «Σε μένα δεν ταιριάζει να σας δώσω μια κατεύθυνση ούτε καν ιδέες ούτε καν προσανατολισμό για ένα θέμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθεί μεταξύ σας. Αλλά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα, δεδομένου ότι σε αυτήν την περίπλοκη περιφέρεια, λέω τα λόγια του Τσώρτσιλ, παράγεται τόσο μεγάλη ιστορία που δεν μπορεί να καταναλωθεί».

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Για το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι  δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφύγων, ενώ διαμήνυσε ότι   «υπάρχουν χώρες που δείχνουν να μην τους νοιάζει», αλλά «έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύη και πρέπει να το πράξουν».  

Οι μεταρρυθμίσεις

 

Σχετικά με το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν:

«Εμείς μαθήματα δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα,  δεν έχει να πάρει μαθήματα απο άλλες χώρες. Έδειξε προσήλωση στα προγράμματα και δημιούργησε μια πανοπλία απο μεταρρυθμίσεις,  πολλές φορές οδυνηρές…  Κανένα αλλο κράτος της ΕΕ δεν μεταρρυθμίστηκε τόσο γρήγορα όσο η  Ελλάδα… Ποτέ δεν ήμουν υπέρ μιας άκριτης λιτότητας. Τώρα πρέπει να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας».  

Ο κ. Γιούνερ τόνισε επίσης την ανάγκη  να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές αλλά και να υλοποιηθούν  όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Κατέληξε τέλος στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής, λέγοντας στα… ελληνικά: «Ζήτω η ελληνική  Ευρώπη, ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα»!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ