Eurasia Group: Βλέπει έξοδο από το μνημόνιο για την Ελλάδα χωρίς «παρατράγουδα»

Αν και επισημαίνει ότι ανεβαίνει η ένταση στο εσωτερικό της χώρας μας λόγω Novartis και σχέσεων με την Τουρκία

«Eνισχυμένη επιτήρηση» αντί για προληπτική πιστωτική γραμμή προβλέπει ο όμιλος αναλύσεων πολιτικού  ρίσκου Eurasia Group για την Ελλάδα, για την περίοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Για τις συζητήσεις  σχετικά με το δημόσιος  χρέος το Eurasia Group επισημαίνει  ότι προχωρούν  και ότι κάποιας μορφής ελάφρυνση θα δοθεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο.  

Επισημαίνει ακόμα ότι η πολιτική θερμοκρασία στην Αθήνα ανεβαίνει σταθερά  τους τελευταίους μήνες  εξαιτίας της Novartis και των καταγγελιών κατά στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για δωροληψία, αλλά και λόγω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, λόγω παραβιάσεων της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας αλλά και στα χωρικά ύδατα, όπως και λόγω της σύλληψης στον Έβρο δύο Ελλήνων στρατιωτικών και της φυλάκισής τους.    

Συμπερασματικά, το Eurasia Group αναφέρει ότι είναι αλήθεια πως η «σκληρή» τέταρτη αξιολόγηση, οι δύσκολες  συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ , θέτουν τις προκλήσεις του μέλλοντος της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.  Αναφέρει ότι επίσης είναι αλήθεια πως  πλέον η  εσωτερική  πολιτική  είναι   πιο ακανθώδης, αλλά καταλήγει ότι εξακολουθεί να έχει μια θετική ματιά σε επίπεδο βραχυπρόθεσμης ανάλυσης ρίσκου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα ότι δεν θα υπάρξει κρίση και δεν θα χρειαστεί να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή αυτό το καλοκαίρι.