Σπυράκη: «Ναι» της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis

Aλλά κάνει λόγο για συγκάλυψη των ευθυνών Κουρουπλή και καταθέτει πρόταση σύστασης εξεταστικής για τον Καμμένο

Η ΝΔ λέει «ναι» στη σύσταση  Προανακριτικής  Επιτροπής (προκαταρκτικής όπως ονομάζεται πλέον επισήμως)  για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, όπως τόνισε η  Εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη, κατά την  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, από κοινού με τον Τομεάρχη Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο.  

 Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Σπυράκη ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η Νέα Δημοκρατία είπε εξ αρχής: Όλα στο φως. Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. Είναι φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι ο ίδιος και οι Υπουργοί του παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Και, όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως, αυτή η ίδια πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταθέτει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί η αρμοδιότητα του Σώματος της Βουλής».

 Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε επίσης σχετικά με την κυβέρνηση ότι «θέτει στη Βουλή νομικά ερωτήματα λες και η  Βουλή είναι ερευνητικό ινστιτούτο. Αυτή η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι την επιχείρηση συγκάλυψης των κατηγοριών κατά του κ. Παναγιώτη Κουρουπλή».

Η κ. Σπυράκη επισήμανε επίσης: «Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Για το λόγο αυτό καταθέτει σύμφωνα με το άρθρο 144 της Βουλής πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο».

Όπως επίσης υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ισχυρότατες ενδείξεις κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε  λεπτομερώς στα παραδείγματα της επίσκεψης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη  Τζαννακόπουλου στον Άρειο Πάγο, τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη

Για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τις δηλώσεις του για μετονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι «δεν ειναι στις αρμοδιότητες των δημάρχων η εξωτερική πολιτική». 

«Είναι εντυπωσιακός ο κ.Τσίπρας. Μας κούναγε το δάχτυλο για το σκάνδαλο της Novartis. Σήμερα καταθέτουν μία πρόταση, με εντυπωσιακό διατακτικό. Για να υπάρχει πρόταση για ποινική δίωξη πρέπει να υπάρχει περιγραφή των αδικημάτων. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αδικήματα. Αφού εξαλείφτηκε το αξιόποινο,  γιατί καταθέτεις πρόταση;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης.

Ο  κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε  για «δικονομικά παράδοξα, στο ζήτημα των προστευόμενων μαρτύρων», καθώς, όπως ανέφερε, «για να υπαχθεί κάποιο φυσικό πρόσωπο σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υπάρχει έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει». Όσον αφορά την επίκληση του εγγράφου του FBI ανέφερε ότι «τα ονόματα των εφτά προσώπων προκύπτει γιατί η ελληνική δικαιοσύνη το ζήτησε, άρα τα εφτά ονόματα δεν προκύπτουν από έρευνα του FBI. Κακώς γίνεται επίκληση αυτού του εγγράφου».