Ικανοποιημένο δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου από την τρίωρη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση μεταφέροντας την κυβερνητική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύσει έναντι όλων.
«Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν. Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σύνθετης ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αλλάζουμε το όνομα στο Αεροδρόμιο και στις λεωφόρους ως ένδειξη καλής κίνησης και απόδειξης ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.
Από εδώ και πέρα ξεκινά ένας νέος διπλωματικός πυρετός καθώς στις 30 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την επόμενη θα μεταβεί στα Σκόπια.
Μάλιστα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ για το όνομα των Σκοπίων, ώστε να διαπιστώσει το εύρος της εθνικής συναίνεσης που μπορεί να επιτευχθεί στο εσωτερικό της χώρας του.
Όλα αυτά εν όψει του συλλαλητηρίου που οργανώνεται στην Αθήνα για τις 4 Φεβρουαρίου με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα να είναι έντονες.
Πάντως, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζουν τις αντιδράσεις αυτές, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να δείξει ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία από την πλευρά της εξάντλησε όλα τα περιθώρια.
Κυβερνητική πηγή τονίσει ότι «η ελληνική πλευρά οφείλει να κινηθεί κατά τρόπο που θα δείξει στη διεθνή κοινότητα πως ήταν εποικοδομητική και έχει ως γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή».
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού του σχηματισμού, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία», υποδηλώνει αλυτρωτισμό.