Τσίπρας: Απαράδεκτο το σημείωμα Τουσκ για τις προσφυγικές ροές

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την «κοινωνική Ευρώπη»

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση και του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τις προσφυγικές ροές ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν καλύπτει πλήρως τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις δηλώσεις του περί «αντιευρωπαϊκής» επιστολής Τουσκ

Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την «κοινωνική Ευρώπη»

Την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη στην πράξη έθεσε εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοστεί. Επίσης, υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη.

Ο κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό εξάμηνο -η διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών- θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, προτείνοντας να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξει και η Γερμανία· το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις για παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.