Κοτζιάς: Ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν- Θα ενημερώσω τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση από τις Βρυξέλλες ότι πάσχει από «νέο-απομονωτισμό»

«Ωφέλιμη»  χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του απο τις Βρυξέλλες, όπου  συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την επόμενη Πέμπτη την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, όπως ζήτησε η ΝΔ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «νέοαπομονωτισμό» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας που ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει. Δηλαδή, αυτή δεν είναι πολιτική κριτική, είναι προφητεία – ανεμολόγιο».  

Ο υπουργός,  θέλοντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επίσκεψης,  ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και παρομοίασε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία  με τις σχέσεις Βόρειας Κορέςα – ΗΠΑ. «Η επίσκεψη αυτή έγινε γιατί πρέπει να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων. Στην Κορέα που βρέθηκα μια εβδομάδα πριν, όταν τους ρώτησα «ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας;», δε μου απάντησαν «οι βαλλιστικοί πύραυλοι». Μου απάντησαν ότι «δεν έχουμε καθόλου κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα κι αν συμβεί ένα ατύχημα ή λάθος, δε θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις συνέπειες» τόνισε.

Όσον αφορά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε για το ζήτημα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, όπου υπογραμμίσαμε την εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση και η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, όπου υπογράμμισα την ανάγκη, πρώτον, στη Συρία να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμησή της και για τη συμβολή ειδικών στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης. Για το Ιράκ, υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το σύνταγμα αυτής της χώρας, όπως προηγουμένως  στηρίξαμε και την ενότητα του Ιράκ».