Τσίπρας: Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα της κρίσης

Η Κομισιόν "ψαλίδισε" τις προβλέψεις για το ΑΕΠ

Ακόμα πιο χαμηλά έβαλε η Κομισιόν τον πήχη για το φετινό ΑΕΠ, ανακοινώνοντας τις φθινοπωρινές προβλέψεις της. Μιλώντας στην Ευρωαραβική Διάσκεψη, ο Α. Τσίπρας εμφανίστηκε, πάντως, βέβαιος ότι η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή.

Μετά από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξανά  μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι «την ανάκαμψη αποδεικνύουν και οι δείκτες της οικονομίας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ψαλίδισε", πάντως, τις προβλέψεις της για το φετινό ΑΕΠ.

Πέρσι, τέτοιο καιρό, η Κομισιόν προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα "τρέξει" φέτος με ρυθμούς 2,7%. Στην ίδια ακριβώς πρόβλεψη επέμεινε το Φεβρουάριο του 2017. Μόλις τρεις μήνες αργότερα, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της στο 2,1%, για να αλλάξει πάλι τις προβλέψεις της στο 1,6%, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι τελικά πιο αδύναμη από τις προσδοκίες.

Το παρήγορο είναι ότι η Κομισιόν "βλέπει" την ανεργία να αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα, εκτιμώντας ότι φέτος θα υποχωρήσει στο 21,8% αντί 22,8% και το 2018 στο 20,4% αντί 21,6%. Η αποκατάσταση των μισθών δεν θα έχει την ίδια δυναμική, καθώς η αύξηση για φέτος θα περιοριστεί στο 0,8% και στο 1,5% την επόμενη χρονιά.

Αυτό που "καίει", επί του παρόντος την κυβέρνηση, είναι οι πλειστηριασμοί καθώς πιέζουν και οι Θεσμοί. Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν, όμως, αποχή ως τις 20 του μήνα.