Ντομπρόφσκις: Κάντε το όπως στην Ελλάδα- Task Force για μεταρρυθμίσεις σε όλη την ΕΕ

Τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στο Ταλίν Θ. Αθανασίου

Λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός υποβοήθησης κρατών που δεν είναι στο ευρώ να εισέλθουν στο κοινό νόμισμα, αλλά και τα επόμενα βήματα για τη μετεξέλιξη του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν (SRSS), έδωσε από το Ταλίν, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει από το Ταλίν, ο απεσταλμένος του Star Θάνος Αθανασίου.      

Ο Αντιπρόεδρος μίλησε σε ομάδα δημοσιογράφων στο Ταλίν, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας, με τον οποίον είχε συζητήσει αυτά τα θέματα, αλλά και την προετοιμασία του ECOFIN.

Σε συνέχεια της ομιλίας Γιούνκερ στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις εξήγησε  ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εποπτεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι μια από τις αρμοδιότητες για τον Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τόνισε ότι “οι μακροοικονομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες στη μια χώρα έχουν συνέπειες στην άλλη”. Αποκάλυψε δε ότι το σύστημα υποστήριξης μεταρρυθμίσεων θα συνδεθεί με γραμμή του προϋπολογισμού στο ίδιο τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και η επίσημη πρόταση για αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2017. 

Επεσήμανε δε ότι “ως Κομισιόν συνεργαζόμαστε ήδη με 15 Κράτη Μέλη σε 150 προγράμματα μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων τη δημόσια διοίκηση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την κοινωνική πολιτική, τις υπηρεσίες συλλογής εσόδων κτλ. Τα προγράμματα ξεκινούν μόνο μετά από αίτημα των Κρατών Μελών”.

Ιστορικά, ο SRSS βασίστηκε στην Task Force για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες χώρες είναι καλύτερες σε ένα τομέα και άλλες σε άλλους. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε ‘pooling of expertise’ (να καταστήσουμε διαθέσιμη της τεχνογνωσία σε όλους) και να ξέρετε ότι δεν είναι μεταρρυθμίσεις  μόνο για αγορά εργασίας, όπως πιστεύουν κάποιοι”.

Στην Ελλάδα κάναμε την ανεξάρτητη αρχή εσόδων - ήταν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα - αν ρωτήσεις τους επενδυτές θα σου πουν ότι θέλουν ανεξάρτητο και γρήγορο σύστημα δικαιοσύνης, αυτό κάνουμε στη Βουλγαρία”, δήλωσε ο Β.Ντομπρόβσκις.

Ο SRSS βοήθησε στη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, είπε.

Σε σχέση με τον μηχανισμό υποστήριξης εισόδου κρατών στο ευρώ, αποκάλυψε ότι η Βουλγαρία έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για το κοινό νόμισμα, και σημείωσε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει πάντα να είναι η είσοδος στο μηχανισμό συντονισμού ισοτιμιών (exchange rate 2). Yπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι υποχρεωτική για όλους (πλην 2 κρατών), τόνισε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα βοηθήσει όσους θέλουν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα εισόδου. Τα σημερινά κριτήρια εισόδου θα παραμείνουν τα ίδια.

Σε σχέση με τον μελλοντικό Υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, εξήγησε ότι “υπάρχει και σήμερα τέτοιου είδους προεδρία, αυτή της Μογκερίνι στους Υπουργούς Εξωτερικών”. Κατέστησε δε σαφές ότι ο ετήσιος κύκλος της προληπτικής μακροοικονομικής εποπτείας δεν προβλέπεται να γίνει μικρότερος.

Τέλος διευκρίνισε ότι το μελλοντικό πρόγραμμα διασφάλισης επενδύσεων (έναντι ασύμμετρων επιχειρηματικών κινδύνων), το ταμείο για την χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας και η εγγύηση καταθέσεων βρίσκονται ακόμα πάνω στο τραπέζι του διαλόγου.