Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί

Αλλά και ανησυχία στην ελληνική πλευρά για τη στάση του ΔΝΤ στα εργασιακά και στο θέμα των τραπεζών

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον αρμόδιο Επίτροπο επί των Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου  Στη συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα μέχρι την αποκατάσταση του αυτόνομου δανεισμού από τις αγορές, το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα έγινε η καταγραφή των σχεδόν 120 προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί νομοθετικά, τα 95 εκ των οποίων πριν από το τέλος της χρονιάς.

Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις, ούτε κατά την είσοδο, ούτε κατά την έξοδο από τη συνάντηση, ωστόσο ελληνικές πηγές επιβεβαίωσαν το κλίμα που είχε ήδη διαφανεί από το χθεσινοβραδινό Euro Working Group, μετέφεραν δε και φόβους για την πιθανή στάση του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, ειδικά σε θέματα δημοσιονομικής φύσεως,  τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία και τον λεγόμενο "κοινωνικό φάκελο".

Οι ίδιες πηγές ταυτίζουν το θέμα που προκύπτει με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών που επικαλείται το ΔΝΤ, με το θέμα του περιορισμού των κόκκινων δανείων, βεβαιώνοντας πως ο στόχος του 2017 είναι εφικτός, όχι όμως και ο στόχος για το 2018.

Θεωρούν δε αναμενόμενη τη μη απόφαση για εκταμίευση των 800 εκ. ευρώ από το EWG χθες, καθώς τα προβλήματα στη λογιστική καταγραφή των εκκαθαρίσεων ήταν γνωστά. Επιβεβαίωσαν δε ότι  πράγματι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ , Ανδρέα Γεωργίου.