Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εξαπέλυσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας» που το συνθέτουν «η εσωτερική στάση πληρωμών, το “σκούπισμα” ταμειακών διαθέσιμων και η επιστροφή και το “σύρσιμο” της οικονομίας στην ύφεση».
Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι «οι δαπάνες του προϋπολογισμού υστερούν σημαντικά έναντι του στόχου» και ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν τραβήξει - και πάλι - την “ανηφόρα” (+500.000.000 ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους)», κάνοντας λόγο για «τακτική εκτεταμένου εσωτερικού δανεισμού μέσω του “σκουπίσματος” των ταμειακών διαθεσίμων».
«Η Κυβέρνηση, από ανικανότητα ή και αλλεργία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, άργησε, επί μήνες, να εισπράξει το τίμημα από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, που δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει την αίσθηση της επίδρασης του παράγοντα “χρόνος”, στην οικονομία. Με αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται επί δύο χρόνια στην ύφεση, καθιστώντας τον εφετινό στόχο για ανάπτυξη 2,7%, μη ρεαλιστικό» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και καταλήγει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας, της αναβλητικότητας, των παλινωδιών και των ιδεοληψιών της σημερινής Κυβέρνησης».