Αποστάσεις Βίτσα από Πεντάγωνο για τα περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο

Τι λέει για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου τόσο για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας Stealth, όσο και από την πληροφόρηση στο Πεντάγωνο περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο τον Ιούνιο πήρε ο Δημήτρης Βίτσας. 

Μιλώντας στον Σκάι, o κ. Βίτσας αποστασιοποιήθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο. Μένω στη δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου».

Αναφορικά με τη αγορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές). Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα; και πότε Τα νέα μαχητικά θα τα πάρουμε το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων του σωμάτων του στρατού, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών. 

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά» υπογράμμισε.