Έρευνα PRORATA! Συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση ήθελε το 52%

Βλέπει πρόωρες εκλογές το 42%

Θετικά αποτιμά η πλειονότητα των πολιτών την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup, όπως δείχνει έρευνα της Prorata που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ το 31% πιστεύει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαπραγμάτευση με προοπτική να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ερώτημα αν η δεύτερη αξιολόγηση έκλεινε από μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 40% πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτέρευε, το 35% ότι θα παρέμενε απαράλλακτη και το 18% ότι θα βελτιωνόταν.

Στην ίδια έρευνα, το 55% χαρακτηρίζει «αρνητική» τη στάση της ΝΔ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ το 28% την χαρακτηρίζει «θετική».

Το 45% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 42% ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές.

Ποσοστό 66% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ τη μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 35% ως αντισταθμιστικό μέτρο, ενώ το 48% εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ από 13% σε 6%.

Επίσης το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι επιθυμεί τη μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών και ένα 34% ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13%.

Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών στο σύνολο της επικράτειας και σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων.