Καμπανάκι από Λιαργκόβα στη Βουλή: Τελειώνετε, η γ’ αξιολόγηση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη!

Προειδοποίησε ότι θα υπάρχει εποπτεία στην ελληνική οικονομία και μετά το 2020

«Κατ΄ αρχάς θετική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής Πάνος Λιιαργκόβας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση όλους αυτούς τους μήνες, ενώ  προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες αν δεν κλείσει η  αξιολόγηση εγκαίρως .   

«Θετικό ότι γυρίζουν οι θεσμοί  αλλά  δεν διασφαλίστηκαν  ούτε τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος ούτε η  ποσοτική χαλάρωση» σημείωσε,  αν και εκτίμησε πως θα βρεθούν οι  κατάλληλες δεσμεύσεις για να αξιοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση.

 «Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής»,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά   ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων:

α. Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β. Η αξία αυτών των μέτρων, γ. Οι  ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ. Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε. Το θέμα του χρέους.

Για την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Λιαργκόβας προειδοποίησε ότι μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλιστικό, και η κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας.

«Πιθανόν οι δυσκολίες στην γ’  αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες θα είμαστε στο 8ο έτος λιτότητας και δοκιμασίας» προειδοποίησε.  

Πρόσθεσε πάντως ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για διαρθρωτικά μέτρα σε μεγαλύτερο βαθμό και υποστήριξε  ότι υπάρχει χώρος για τη βελτίωση της φορολογίας και τον περιορισμό των δαπανών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, προειδοποίησε επίσης ότι καθώς ο ορίζοντας φτάνει στο 2020 σκιαγραφείται  επιτήρηση και εποπτεία και μετά το γ΄ μνημόνιο!

«Η  ευθύνη των αποφάσεων βρίσκεται στα  χέρια της κυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα  είναι να μπορέσει να γυρίσει σελίδα η οικονομία για  να καλύψει το χαμένο έδαφος, τα οφέλη θα ειναι πολλά σε τέτοια περίπτωση,  που κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε ο κ. Λιαργκόβας.

Τόνισε ακόμα ότι διακυβεύεται η ουσία του προγράμματος, υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην χώρα και όλοι οι δείκτες δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει.