Συμφωνία μέχρι 20 Φεβρουαρίου αν η Αθήνα πει «ΝΑΙ» στην πρόταση των θεσμών βλέπει ο Μοσκοβισί
Το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Το μήνυμα πως ο πολιτικός ρεαλισμός επιβάλει την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ - άρα και της ίδιας της ύπαρξης του 3ου ελληνικού προγράμματος, μεταφέρει ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Ο Επίτροπος, ο οποίος συνοδεύεται από στελέχη του επιτελείου του, θα συναντηθεί με τον υπουργό οικονομικών, αλλά κυρίως με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο θα μεταφέρει το μήνυμα και την εκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.
Ο ίδιος ο Επίτροπος δεν ήταν στη συνάντηση, ήταν όμως ο Μάρκο Μπούτι γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης της οποίας προΐσταται ο Π.Μοσκοβισί. Ο Μάρκο Μπούτι ήταν σε αυτή τη θέση από την αρχή της ελληνικής κρίσης, ξέρει το πρόγραμμα “από μέσα και από έξω”, έχει διαπραγματευτεί ή εποπτεύσει τη διαπραγμάτευση όλων των δύσκολων ελληνικών συμφωνιών και αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο οικονομολόγο στην Ευρώπη.
Με αυτά τα δεδομένα ο Μοσκοβισί θα εξηγήσει στον Πρωθυπουργό, ότι υπάρχει χρόνος να πετύχουμε συμφωνία πριν τις 20 Φλεβάρη, αρκεί ο ίδιος δώσει το πράσινο φως, αλλά θα προειδοποιήσει την Αθήνα ταυτόχρονα πως τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα αμέσως μετά.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για το 3,5% του 2018, αλλά ξέρει ότι στις 15 Μαρτίου ξεκινάνε οι εκλογές με πρώτη την Ολλανδία και από εκεί και μετά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.
Πίσω από τις πολύ θετικές προβλέψεις για την οικονομία, ουδείς στην Κομισιόν κρύβει πως το ΔΝΤ δεν θα βελτιώσει τις προβλέψεις του, δεν θα συμβιβαστεί με λιγότερα μέτρα (κάτω του 2% του ΑΕΠ).
Κατά τις Βρυξέλλες και τη Χάγη η συμφωνία της Παρασκευής, υπό τον Γ.Ντάισελμπλουμ (στις δύο - τρεις παραλλαγές της) είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει η χώρα στις δεδομένες συνθήκες. Η εκτίμηση των Βρυξελλών είναι πως κάθε επόμενη συμφωνία θα είναι χειρότερη, ενώ και ο ίδιες οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες, “θα πέσουν έξω αν παραταθεί η αβεβαιότητα για τη 2η αξιολόγηση” - φράση που υπάρχει στο κείμενο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, οι δημόσιες παραινέσεις της Κομισιόν “προς όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει συμφωνία”, φράση που επανέλαβε και ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, στην ουσία αποτελεί μονομερή παραίνεση προς τις ελληνικές αρχές στις οποίες έχει προσφερθεί ήδη από την Περασμένη Παρασκευή ένα πλαίσιο συμφωνίας σε τρεις παραλλαγές.
Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση έλεγαν ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα και οι Θεσμοί και οι Προϊστάμενοί τους εξέτασαν πως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ όλων.
Μετά από λεπτομερή εξέταση όλων των εναλλακτικών κατέληξαν σε τρία σενάρια - σε τρεις δηλαδή προτάσεις με τις οποίες όλες οι πλευρές είναι σύμφωνες, περιλαμβανομένου το ΔΝΤ.
Τα τρία “σενάρια -υποθέσεις εργασίας” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του Ταμείου και την δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα δεν είναι “άκαμπτα”, αλλά έχουν μερικές ανοιχτές (επουσιώδεις ίσως) λεπτομέρειες.
Όσοι γνωρίζουν τις προτάσεις, οι οποίες αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό καθώς άπαντες έχουν πάρει την απόφαση να μην κάνουν διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου, ξέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% περιλαμβάνεται σε όλε, για περιόδους από 3 ως 5 χρόνια και μετά τα ποσοστά πέφτουν σε 3% και 2,5% μετά το πρώτο διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση της δεκαετίας, σε διαφορετικούς συνδυασμούς.
Στα δύο σενάρια η νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων είναι σταδιακή και σε ένα σενάριο η Ελλάδα πρέπει να τα πάρει όλα από τώρα (2017).
Σε όλα τα σενάρια τα πρόσθετα μέτρα είναι 2 μονάδες του ΑΕΠ και πρέπει να εισπραχθούν (αν χρειαστεί) για τα έτη 2019 και 2020.
Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει έστω στο ένα και μετά “να μπουν στο χαρτί οι εκτελεστικές λεπτομέρειες”. Αυτή τη δουλειά θα κάνει η τρόικα, όταν κατέβει στην Αθήνα. H δε κάθοδος της θα είναι τυπική, δεν θα κάνει άλλη ξεχωριστή διαπραγμάτευση και ο σκοπός είναι να μην κάτσει στην Αθήνα πάνω από τρεις - τέσσερις μέρες.
Στην πράξη, η Κομισιόν έχει προσφέρει στην Αθήνα, ήδη από χθες ένα πολύ δυνατό χαρτί για να βάλει το στοίχημα των μέτρων: ανάπτυξη 2,7% και 3,1% για τα έτη 2017 και 2018, ενώ ακόμα και η eurostat από σήμερα πιστοποιεί ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2,2% και 0,3% αντίστοιχα. Η Κομισιόν έχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι φόροι θα αποδώσουν και το 3,5% θα επιτευχθεί με ευκολία. "Θα είναι κρίμα να μην γίνει η τελευταία προσπάθεια, τώρα που η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά”, επισημαίνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Το μήνυμα αυτό έχει κυρίως αποδέκτη την Αθήνα.
Στις Βρυξέλλες τέλος εκτιμούν ότι μια πιο ευκρινής αναφορά, ή μια επανάληψη της ρητής αναφοράς στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα βοηθήσει πολιτικά την κυβέρνηση και ίσως σε συνδυασμό με “κάποια δήλωση για αναδιανομή της όποιας υπεραπόδοσης ή υπερκάλυψης των στόχων”, να λύσει τα χέρια της Αθήνας. Το τελευταίο δεν φαινόταν στα κείμενα της Παρασκευής.