Αγώνας δρόμου για αξιολόγηση σε κυβέρνηση - Προβληματισμός για κόφτη και νέα μέτρα

Από το υπουργείο Oικονομικών διαβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά

Μπορεί η κυβέρνηση να άφησε αναπάντητες τις νέες σκληρές δηλώσεις του Βόλφανγκ Σόιμπλε ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ η γερμανική βουλή δεν θα ψηφίσει νέο πρόγραμμα, όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επιστολή προς τους θεσμούς θα πιέσει για  να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αποκάλυψε στο Έθνος εκτός από τον κόφτη θα περιγράφει και μέτρα για μετά το 2018: «Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος». 

Η πρόταση θα περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με έναν κόφτη δαπανών, κατά 80% σε μισθούς και συντάξεις αλλά και δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, με την προοπτική να μπορεί το 1% να διατίθεται για φοροελαφρύνσεις.

Από το υπουργείο Oικονομικών διαβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσακαλώτος  φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους ώστε να διασφαλίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όμως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιμένει για τα μέτρα, δηλώνοντας στο ΑΠΕ πως «δεν υπάρχει ζήτημα άλλων φορολογικών μέτρων για το παρόν πρόγραμμα».